Cea mai mare frică pe care o au toți românii! S-a aflat acum: 59% din ei se tem de asta

de: Ana Chivu
06 10. 2020

Mai bine de jumătate dintre români se tem de un anumit lucru. Care este cea mai mare frică a noastră și de ce o împărtășim cu toții?

Frica, rol important în siguranța și integritatea noastrî

Frica e una dintre cele mai mari emoții, alături de furie și iubire. Aceasta apare ca răspuns în cazul unei amenințări externe care pune în pericol viața sau integritatea propriei ființe. Cu toate că e o emoție cu valențe negative, poate fi utilă pentru că îndeplinește un rol foarte important în siguranța și integritatea noastră. Te mobilizează și-ți oferă o adrenalină care te face să reacțonezi dincolo de orice alte emoții la situația în fața căreia ești expus.

De ce le e frică cel mai tare românilor?

Formele de manifestare pe plan fizic și psihic:

Creșterea ritmului cardiac;
Dureri în piept;
Respirație accelerată și scurtă;
Transpirație;
Frisoane;
Tremor;
Dureri de stomac;
Gură uscată;
Senzație de greață;
Senzație de leșin, în anumite cazuri.
Sentiment de oboseală, copleșire;
Tristețe;
Senzație de pierdere a controlului;
Sentimentul de pericol iminent.

Care este cea mai mare frică a românilor?

Aproximativ 59% din români declară că frica cea mai mare este incendiul, indiferent dacă este sau nu în locuința lor, conform unui sondaj realizat la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), de către IRES, în august 2020.

Alte frici:

cutremurul (54%)
furtuna şi vijelia (40%)
furtul (31%)
inundaţiile (28%)
explozia (24%)
alunecările de teren (16%)

Frica de incendiu, cea mai mare temere a peste 59% din români

Românii sunt consecvenți când vine vorba de riscuri

Românii sunt consecvenți în ceea ce privește riscurile. În analiza înfăptuită anul acesta se poate observa cum fricile lor sunt în aproximativ aceeași ierarhie. Un detaliu ar fi că anul acesta s-a indicat o creștere de 3% a nivelului de interes al românilor față de asigurările de locuințe și bunuri. De asemenea, sondajul indică și că procentul a crescut și în dreptul celor care știu că polița PAD e obligatorie – de la 81% în 2019, la 87% în 2020.

  • Polița de asigurare obligatorie PAD asigură 3 riscuri – catastrofe, cutremur, inundați și alunecări de teren până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro.

Sondajul „Evoluţia percepţiei consumatorilor privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe şi noile riscuri generate de schimbările climatice 2020” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, în cadrul unui eșantion reprezentativ la nivel național de 1.181 de respondenți, proprietari, coproprietari sau persoane care intenționează să achiziționeze o locuință în viitorii doi ani cu vârste de peste 18 ani.