Cea mai mare comoară descoperită în Europa. Câte monede din aur au fost găsite de doi scafandri din Spania

de: Ștefan R. Apostol
27 09. 2021

Pentru un scufudător amator să descopere o comoară imensă este un vis. De o astfel de întâmplare au avut parte doi scafandrii amatori din Spania. Scufundătorii amatori au descoperit una dintre cele mai mari colecții de monede romane de aur găsite în Europa. Colecția de 53 de monede datează din secolele IV și V și se păstrează aproape perfect. Cercetătorii au sugerat că monedele ar fi putut fi ascunse de jefuitorii barbari.

Doi scafandrii din Spania au descoperit cea mai mare colecție de monede romane din Europa

Aventura a început undeva pe coasta Spaniei. Doi scafandrii amatori din Spania au descoperit o comoară de 53 de monede de aur perfect conservate din Imperiul Roman, una dintre cele mai mari colecții găsite vreodată în Europa.

Luis Lens și César Gimeno au făcut descoperirea în Marea Mediterană în timp ce erau în vacanță în Xàbia, Spania. Curățând gunoiul, potrivit El Pais, în timp ce explorau peisajul subacvatic, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”. După recuperarea obiectului, au observat o inscripție cu o față greacă sau romană antică și au presupus că provine din bijuterii. Folosind un vârf de tirbușon, au descoperit alte șapte monede încorporate într-o crăpătură într-o stâncă.

Comoara datează de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea

După ce au raportat descoperirea autorităților locale, o echipă de scafandri și arheologi au descoperit un total de 53 de monede de aur, trei cuie și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr. Oamenii de știință de la Institutul Universitar pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu Istoric din Spania au analizat monedele. Cercetătorii au descoperit că erau de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur găsite în Spania și Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, Spania, într-un comunicat de presă, preluat de CNN.

Ceea ce face descoperirea și mai neobișnuită este cât de perfect conservate au fost monedele, spun cercetătorii. Cercetătorii au reușit să identifice împărații de pe monede: Valentinian I (3 monede), Valentinian II (7 monede), Todosio I (15 monede), Arcadi (17 monede), Honorius (10 monede) și o monedă neidentificată.

Molina a spus că descoperirea ar putea oferi o multitudine de informații noi pentru a înțelege faza finală a căderii Imperiului Roman de Vest. Istoricii au spus că monedele ar fi putut fi ascunse intenționat pentru a evita jefuirea barbarilor, cum ar fi alanii.

Monedele aruncă lumină asupra momentului istoric al nesiguranței asupra imperiului odată cu sosirea barbarilor, cum ar fi suevii, vandalii și alanii, ceea ce a dus la căderea Imperiului Roman. Monedele vor fi restaurate și expuse în Muzeul Arheologic și Etnografic Soler Blasco din Xàbia, a spus oficialul Universității din Alicante, Spania.