Cea mai ieftină stațiune din Bulgaria. Unde poți petrece un sejur de vis, cu bani puțini

Cea mai ieftină stațiune din Bulgaria. Unde poți petrece un sejur de vis, cu bani puțini
Stațiuni din Bulgaria

Stațiunile din Bulgaria sunt printre preferate românilor atunci când vine vorba despre o vacanță relaxantă la mare. În unele cazuri este mult mai ieftin față de litoralul românesc, iar distanța până la vecinii bulgari nu este foarte mare. Iată care este cea mai ieftină stațiune din Bulgaria, unde poți petrece o vacanță de vis, cu bani puțini.

Cea mai ieftină stațiune din Bulgaria. Prețuri mai mici cu 10% față de anul trecut

Pentru românii și europenii care vor să-și petreacă concediul pe litoral în această vară și caută cea mai ieftină opțiune, stațiunea bulgărească Sunny Beach este alegerea perfectă. Aici, cheltuielile zilnice sunt cu circa o treime mai mici în comparație cu stațiunile din zona euro și mai ieftine cu aproximativ 11% față de anul trecut.

Sunny Beach este cea mai ieftină stațiune din Bulgaria, iar turiștii știu acest lucru, deoarece s-a menținut în fruntea clasamentului timp de șase ani la rând. Potrivit unui baromentru anual realizat de către Post Office Travel Money, turiștii cheltuiesc mult mai puțin bani dacă aleg această stațiune.

Barometrul analizează costurile zilnice cu nouă produse în 20 de stațiuni europene, de la protecție solară până la mesele principale pentru două persoane. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că în aceste cheltuieli nu sunt incluse cele de cazare.

Sunny Beach, cea mai ieftină stațiune din Bulgaria, dar și din Europa

Cheltuielile cu cele nouă bunuri variază de la circa 39 de lire sterline, în stațiunea Sunny Beach, până la 143 de lire în stațiunea italiană Sorento, potrivit studiului. La mijloc se află stațiunea elenă Creta, cu cheltuieli de aproximativ 81 de lire.

De asemenea, prețurile s-au ieftinit în multe stațiuni, în comparație cu anul trecut. În stațiunea Sunny Beach, de exemplu, aproape totul este mai ieftin cu -10,7%. Totodată, prețurile s-au ieftinit și în Limasol, Cipru (-20,2%), Algarve, Portugalia (-16,2%).

După Sunny Beach, cea mai ieftină stațiune de pe litoral este Algarve, cu un coș de cumpărături de 57 de lire. Urmează Marmaris, Turcia (59 lire) și de stațiunile spaniole Torremolinos (65 lire) și Benidorm (78 lire). Pe de cealaltă parte, cele mai scumpe stațiune se află în Spania, Ibiza, și Sorento, Italia.

Cea mai frumoasă stațiune din Bulgaria

Bulgaria este celebră pentru plajele cu nisip fin și hotelurile foarte calitative și avantajoase la preț de la malul Mării Negre. Există foarte multe stațiune frumoase, însă, până la urmă, cea mai bună este cea unde te vei simți cel mai bine, deoarece părerile sunt subiective.

  • Plaja Krapets

Plaja Krapets este o plajă foarte cunoscută, pentru că se află în vecinătatea graniței cu România. De asemenea, este destinația perfectă pentru cei care vor să campeze cu cortul și să se bucure de natură.

  • Plaja Bolata

Aceasta se află în apropiere de Cap Kaliakra. Este una dintre cele mai frumoase plaje din Bulgaria, datorită așezării și formei de semicerc aproape perfect. Totodată, face parte dintr-o zonă protejată. Chiar dacă nu are dimensiuni foarte mari, este din ce în ce mai vizitată.

  • Plaja Nisipurile de Aur

Plaja Nisipurile de Aur a fost premiată „Blue Flag”. Este una dintre cele mai curate și bine organizate plaje. Are o lungime de aproximativ 4 kilometri, iar în unele zone ajunge la o lățime de 100 de metri.

Cele mai apropiate stațiuni din Bulgaria de România

Câteva dintre cele mai apropiate stațiuni din Bulgaria de România sunt: Albena, Nisipurile de Aur, Balchik, Constantin și Elena. Stațiunea Balchik, de exemplu, e află la doar 250 de kilometri de România.

De asemenea, Albena se află la 280 de km, Nisipurile de Aur la 300 de km, iar Constantin și Elena la 315 de km. Aceste distanțe se parcurg în circa 3-4 ore, din Capitală. Desigur, plus timpul petrecu la vamă.

  • Plaja Durankulak – este cea mai apropiată plajă din Bulgaria de România și se află imediat după graniță, la 5,8 km de Vama Veche
  • Plaja din Shabla – la 35 kilometri de Vama Veche și la 3 kilometri de centrul orașului Shabla. Plaja este mai puțin cunoscută, iar riscul să dai peste aglomerație aici e mai mic.
  • Plaja din Ezerets – o plaja liniștită, potrivită pentru relaxare, în imediata apropiere a satului Ezeret. Este la aproximativ 23,6 km distanță de granița cu România, liniștită.
  • Kabacum Beach – Este la 96 de kilometri de Vama Veche, între stațiunea Nisipurile de Aur și stațiunea Constantin și Elena. Are zone întinse de nisip, pot fi închiriate șezlonguri și pot fi practicate sporturi acvatice.
  • City Beach Kavarna – Este plaja principala din Kavarna, este dotată cu șezlonguri și umbrele, dar are și zone libere marginale. Se află la 50 km de Vama Veche.

Ce să nu faci niciodată în vacanță în Bulgaria

Dacă ți-ai planificat vacanța pentru vara aceasta în Bulgaria, ar trebuie să ai în vedere câteva lucruri foarte importante înainte de a pleca la drum. Pe lângă documentele pe care trebuie să lei ai obligatoriu, trebuie să mai ții cont și de prețurile locale, obiceiurile și cum să comunici cu cei din Bulgaria.

Plata cu cardul de debit sau de credit, de exemplu, este acceptată benzinăriile de lanț, în restaurantele și magazinele din orașe si stațiuni, dar și la hoteluri. Cu toate acestea, cel mai indicat ar fi să aveți un card Revolut, pentru a-l folosi fără stres.

În ceea ce privește bacșișul, nu este o practică străină în Bulgaria, la fel ca și la noi. Cotele recomandate sunt de regulă între 5-10%, mai ales la restaurante. Moneda oficială a Bulgariei este Leva. 1 euro valorează în jur de 2 leva, iar un leu în jur de 0,40 leva.

La restaurante, magazine, hoteluri sau taxi se poate plăti doar cu leva. De asemenea, este indicat să păstrați mereu bonurile și facturile fiscale. Negociatul nu este o practică foarte des întâlnită. Unii vânzători pot oferi un mic discount, însă este indicat să nu cumpărați niciodată bijuterii de aur sau alte obiecte de acest gen.