Cea mai cumplită iarnă din istoria României! O întreagă familie cu 12 copii a murit de frig. Deszăpezire cu tancurile armatei

de: Ana Chivu
18 11. 2019

România a fost lovită de numeroase ori de ierni extreme. În ultimul secol, românii au fost testați și au avut parte de nămeți înalte de cinci metri și viscole care au durat săptămâni în șir. Care au fost cele mai grele ierni?

Cea mai cumplită iarnă din România

Pe timpul în care nu existau avertizările meteorologilor, românii au fost loviți de geruri extreme și de ierni deosebit de grele care au paralizat țara. Anii în care românii au supraviețuit iernilor cumplite au fost: 1929, 1942, 1954 și 1967. Temperaturile asemănătoare cu cele înregistrate în ianuarie a lui 2017 au mai fost și în februarie a lui 1929, chiar în perioada alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat.

O familie cu 12 copii a murit de frig

Viscolul a amânat atunci alegerile, iar școlile au fost închise aproximativ o săptămână. „Din cauza gerului puternic şi a viscolului care durează de prea multă vreme, împiedicînd mersul şcoalelor şi consumînd tot materialul aprovizionat, se închid toate şcoalele primare şi secundare din întreaga ţară pînă duminecă 17 februarie pentru a aştepta pînă atunci o schimbare a vremei”, scriau ziarele din februarie 1929.

Cea mai cumplită iarnă din România

O familie cu 12 copii a murit de frig

Unii oameni au murit de frig din case. Cel mai șocant caz a fost al unei familii din Buzău. „Mamă, tată şi 12 copii au căzut pradă morţii din cauza puternicului ger“, scria presa de atunci.

În februarie 1954, bucureștenii au fost nevoiți să sape tunele prin zăpadă pentru a putea merge pe trotuare și străzi. eszăpezirea a mers după câteva reguli stabilite. „În primă urgenţă se curăţă partea carosabilă a străzii, iar pe cele cu tramvaie se va degaja întâi pe partea cu cele două linii de transport şi câte un metru în plus, pe stânga şi pe dreapta”. Nu a durat mult până când tancurile au fost scoase pe străzi pentru a ajuta la deszăpezire și la transportarea alimentelor către oamenii care erau țintuiți în case din cauza omătului.