Cea mai bună rețetă de murături asortate. Rețeta pas cu pas
Sezonul estival este numai potrivit pentru proviziile de iarnă. Gospodinele își alocă timp vara pentru a pune murăturile la borcan sau pentru a face diverse gemuri sau dulcețuri. Care este cea mai bună rețetă de murături asortate? Nu ai nevoie de multe ingrediente.
Cea mai bună rețetă pentru murături asortate
Gospodinele se pregătesc intens pentru iarnă, așa că majoritatea își scot răbdarea la înaintare și cele mai bune rețete pe care le știu. Toate se pregătesc pentru borcane fără număr de zacuscă, compoturi din fructele de sezon și nu numai, gem, dulceață, dar nu în ultimul rând murături.
Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor din anotimpurile reci. Ce merge mai bine cu mâncărurile tradiționale românești dacă nu ceva acrișor? Pentru a scăpa de puțină muncă, mulți fac murăturile asortate, ca să fie mereu variate legumele pentru pofticioși. Ca să obții murături bune, trebuie să aștepți săptămâni întregi.
Murături asortate – cea mai bună rețetă
Legumele care se folosesc pentru a prepara murături asortate, pot fi diverse, după gustul și imaginația fiecăruia. Iată ce legume puteți pune la murat:
- gogonele
- castraveți
- verze albe sau roșii
- conopidă
- mărar uscat
- legătură de cimbru
- rădăcină de hrean
- țeline mari cu frunze
- morcovi
- ardei peperroni
- usturoi
- gogoșari verzi
- gogoșari roșii
- ardei kapia verzi
- sfeclă roșie
- ceapă mică
- dovlecei mici
- crenguțe de vișin
- foi de dafin
- sare mare, neiodată
- piper boabe
- semințe de muștar.
Mod de preparare – cea mai bună rețetă de murături asortate
Proporțiile legumelor pot varia în funcție de preferințele sau de gusturile fiecăruia. Iată care este modul de preparare a celei mai bune rețete de murături asortate.
Se începe prin a spăla legumele, care se lasă apoi la scurs. Morcovii și țelina se curăță de coajă. Se taie legumele care se doresc, în felii groase. Dovleceii rămân întregi. Se desface în buchețele conopida. Varza se taie în 8, dar frunzele să rămână prinse de cotor. Se curăță și ceapa de coajă, dar se va lăsa întreagă. Se pregătește un vas în care se vor așeza legumele pentru murat. Acesta poate să fie un butoi sau mai multe borcane, mai mici sau mai mari, cum dorește fiecare.
Cea mai bună rețetă de murături asortate
După ce se pregătesc legumele, se așază în vasul sau vasele care au fost pregătite în prealabil. Legumele se vor așeza intercalat, iar printre ele se vor pune ramurile de cimbru, mărar, crenguțele de vișin piperul și semințele de muștar și se vor așeza câteva și pe fundul vasului.
Separat se pregătește saramura. Se va adăuga câte o lingură de sare care nu conține iod, pentru a nu se înmuia legumele, la fiecare litru de apă. Se va folosi de preferat apă de izvor. Apa de la robinet conține clor și dacă este folosită este nevoie să fie lăsată peste noapte. Când este gata, saramura se toarnă peste legumele așezate în vas. Se pune capacul și se lasă la fermentat. După ce trece o săptămână sau două se pot adăuga gogonelele și castraveții, deoarece legumele vor mai scădea când se mai așază.