Cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură. Ce adaugă bucătăresele cu experiență la final pentru un plus de savoare

de: Ionuț Vieru
28 05. 2024

Ciorba de fasole cu afumătură se număra printre cele mai delicioase preparate tradiționale românești. Există mai multe rețete, în funcție de zona țării, dar rezultatul final este mereu gustos.

Cea mai bună rețetă de ciorbă de fasole cu afumătură

Rețetă pe care o vom prezenta în rândurile următoare nu este complicată, dar conține un ingredient secret care va schimba total gustul ciorbei. Este vorba de tarhon. Iată toate ingredientele de care veți avea nevoie:

  • 500 g fasole boabe
  • 300 g afumătură (ciolan, scăriță sau costiță)
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 2-3 roșii tăiate mărunt
  • 1 lingură de boia de ardei
  • 2 linguri de bulion
  • 2-3 foi de dafin
  • boabe de piper
  • 2-3 crenguțe de cimbru
  • 2-3 crenguțe de tarhon
  • Oțet (preferabil de mere cu miere)
  • Sare după gust
  • 2 linguri de ulei (opțional, pentru călit legumele)
  • Ceapă roșie feliată

Mod de preparare

Pentru început, alegem fasolea, o spălăm și o lăsăm la rehidratat peste noapte în apă rece. Și afumătura se pregătește de seară, astfel încât să fie gata de fiert dimineața.

A doua zi de dimineață, puneți fasolea la fiert într-o oală mare. Afumătura trebuie fiartă separat. După primul clocot, schimbați apa de două-trei ori pentru a înlătura excesul de sare și grăsime, iar la final carnea fiartă se taie bucățele mici și se adaugă în oala cu fasole.

În aceeași oală adăugați câteva boabe de piper, după gust, și foile de dafin. Fierbeți totul timp de circa o oră și jumătate, până când fasolea este aproape gătită.

În continuare, ne vom ocupa de legume. Curățați și tăiați cubulețe ceapa, ardeiul gras, morcovii, țelina și păstârnacul, iar mai apoi, într-o tigaie, căliți legumele în două linguri de ulei până se înmoaie, apoi adăugați-le în oală.

În aceeași oală punem roșiile tăiate mărunt, lingura de boia de ardei, bulionul și crenguțele de cimbru. Cu circa 10 minute înainte de a opri focul adăugăm tarhonul și câteva picături de oțet, astfel încât să acrim ciorba.

Dacă este nevoie, mai adăugați sare, după gust. Puteți servi ciorba alături de o ceapă roșie, o turtă sau mămăligă, după preferințe. Poftă bună!