Ce vor pensionarii din septembrie 2021, de fapt. Nu au mai rezistat și au pus piciorul în prag

de: Ștefan R. Apostol
10 08. 2021

Anul trecut România înregistra aproximativ 5,128 milioane de pensionari. Majoritatea dintre aceștia au primit de la stat o pensie medie lunară de 1.500 lei, în creṣtere cu 16,1%. Pensionarii din România sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în aceste zile. Sunt nemulțumiți de politicile sociale practicate de actuala guvernare. Într-un document oficial, reprezentanții acestora cer indexarea pensiilor, cel mai devreme din septembrie.

Pensionarii din România nemulțumiți de politicile sociale

Deși se anunța o mărire a pensiilor, în raport cu cea de anul trecut, acest demers nu a fost realizat așa cum era precizat în programul liberal de guvernare. Ba mai mult de-atât, noua indexare, la fel anunțată, se pare că întârzie să apară. Reprezentanții Federației Națională a Pensionarilor și cei ai Uniunii Generale a Pensionarilor și Federația Unirea a Pensionarilor au trimis către Președenție, Guvern, Senat și Camera Deputaților o scrisoare deschisă pe marginea acestor subiecte.

În documentul oficial trimis reprezentanții celor trei instituții cer autorităților indexarea cât mai rapidă a pensiilor celor peste 5 milioane de pensionari din România. Scrisoarea fusese trimisă încă de la începutul anului, dar autoritățile în măsură nu au dat niciun răspuns. Justificarea exprimată în document cere guvernului să indexeze cât mai rapid pensiilor, cel mai devreme din septembrie.

Se cere recalcularea majorității pensiilor încă din acest an, și nu așa cum anunța Ministerul Muncii, de la 1 ianuarie 2022. Un alt punct enunțat în scrisoare este impozitarea progresivă a pensiilor, cerându-se cote rezonabile. Mai ales pentru pensiile care depășesc suma de 4.000 de lei.

Reprezentanții pensionarilor cer stabilirea corecta a numarului real al pensionarilor pe baza stagiului de cotizare

Motivul pentru care în scrisoare acest punct apare ca fiind important, se datorează faptului că în statistica CNPP este mentionat numărul a 230.000 de pensionari de invaliditate (medicală) gradul Ill, care sunt și salariati cu de 4 ore de muncă și  sunt considerati pensionari, se stipulează în scrisoarea deschisă trimisă autorităților.

Deși s-a mai discutat pe această temă, cerința pensionarilor din România revine, fiind legată de Legea411 /2004 privind inființarea fondurilor de pensii obligatorii, administrate de firme private, și anume Pilonul II. Justificarea reprezentanților pensionarilor arată că sistemul este eficient doar pentru administratorii fondurilor.

Un alt desiderat este cel al dialogului social la nivel național cu reprezentanții organizațiilor pensionarilor și persoanelor vârstnice. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, așa cum și-ar fi dorit cele trei instituții semnatare ale acestei scrisori deschise.

„De mai multe ori federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari din toată ţara au prezentat în scris – președintele României, primul ministru, miniștrii au refuzat cu obstinație dialogul, față în față cu reprezentanții acestora – revendicări menite să amelioreze traiul milioanelor de pensionari, aurul alb” al societăţii romanești.

Din păcate, demersurile federaţiilor și ale organizaţiilor de pensionari au rămas fără rezultat. Pensionarii sunt consideraţi, chiar și de unii demnitari cu rang înalt, un balast social. În campaniile electorale însa pensionarii sunt, bunicii și părinţii noștri care ne-au lăsat moștenire o impresionantă avuţie naţională la realizarea căreia au muncit în condifii grele.”, se spune în scrisoarea deschisă trimisă către autorități. (citiți aici documentul)