Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul la ieșirea din țară. Poți fi întors la vamă, mare atenție la acest detaliu
Pașaportul este un document necesar pentru momentele în care doriți să călătoriți în afara spațiului Uniunii Europene. De regulă, acesta este valabil între 5 și 10 ani. După această perioadă va trebui să îl reînnoiți. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul la ieșirea din țară, cum se obține pașaportul și ce acte sunt necesare, aflați în rândurile următoare.
Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul la ieșirea din țară?
Pentru a călători în afara Uniunii Europene, veți avea nevoie de un pașaport. De asemenea, este bine de știut faptul că, deși a ieșit din UE în 2021, vă este permisă intrarea în țară doar cu pașaportul în Marea Britanie.
Pentru statele din afara Uniunii Europene și pentru acele state pentru care cetățenii români nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pașaportului valabil cel puțin 6 luni de la data terminării călătoriei.
Totodată, pentru țările în care cetățenii români au nevoie de viză de intrare, este necesar pașaportul valabil cel puțin 6 luni de la data terminării călătoriei. Există state care nu permit accesul ca pașaport temporar sau nu aplică vize pe pașapoarte temporare, așa că este indicat să vă interesați dinainte.
„În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 248/2005 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România, a cetățenilor români, titulari ai unui document de călătorie individual, valabil la data călătoriei.
Cu toate acestea, în situația în care perioada deplasării în străinătate depășește data de expirare a pașaportului, recomandăm efectuarea demersurile necesare pentru reînnoirea acestuia.
De asemenea, recomandăm să vă informați din surse oficiale asupra condițiilor de intrare impuse de statul de destinație”, potrivit Poliției de Frontieră.
Citește și: Motivul pentru care pașapoartele din România sunt vișinii. Ce înseamnă acest lucru, de fapt
Acte necesare pentru pașaport în 2023
Există mai multe tipuri de pașapoarte. Cele pentru adulți și cele pentru copii. Pentru a evita timpul pierdut la coadă, cel mai bine este să faceți programările online pentru pașaport. Pentru pașaportul pentru adulți veți avea nevoie de următoarele acte:
- cartea de identitate în original
- documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport
- pașaportul anterior, dacă mai există.
Pentru pașaportul celor mici veți avea nevoie de mai multe documente, precum:
- certificatul de naștere al copilului, în original;
- actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
- dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
- paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există,
- dacă cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.
Citește și: Anunțul zilei pentru românii care vor să își facă pașaport. Totul se schimbă din 20 martie
De asemenea, veți fi nevoiți să plătiți și o taxă. Pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, taxa pentru pașaportul simplu electronic este de 258 de lei, iar pentru cei sub 12 ani este de 234 de lei. Pașaportul simplu temporar are o taxă fixă de 96 de lei. Aceste taxe se pot plăti la casieriile CEC Bank, la stațiile de plată SelfPay CEC Bank sau pe Ghișeul.ro.
De regulă, pașapoartele simple electronice pot fi ridicate în 5 zile lucrătoare, însă acest termen se poate prelungi până la 10 zile lucrătoare, în funcție de numărul cererilor.