Ce valabilitate au cardurile sociale. Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul

de: Anca Lupescu
07 11. 2023

Cardurile sociale sunt un ajutor acordat românilor cu situații dificile din punct de vedere financiar prin programul guvernamental Sprijin pentru România. Aproximativ 2,5 milioane de români beneficiază de aceste vouchere în valoare de 250 de lei care vin o dată la două luni prin intermediul cardului. Dar ce valabilitate au cardurile sociale și cum se folosesc? Ce trebuie să știe cei care beneficiază de acest sprijin.

Cardurile sociale – cum se folosesc

Cardurile sociale ajung la românii aflați în situații de depravare materială sau risc de sărăcie fără ca aceștia să fie nevoiți să facă o cerere. 

Citește și: Atenție, cardurile sociale expiră! Până când sunt valabile, poți să rămâi fără bani

Autoritățile fac o statistică și trimit cardurile prin Poștă românilor eligibili. Acest card vine cu instrucțiuni clare despre cum pote fi folosit și ce nu trebuie să faci cu el.

Cardul permite cumpărarea de alimente și mese calde și poate fi folosit contactless, adică fără a fi introdus în POS, ci doar apropiat de aparat. 

Beneficiarii trebuie să știe că nu se pot retrage bani de pe carduri, ci ele pot fi folosite doar pentru a cumpăra produse alimentare sau mese calde de la magazinele care sunt parteneri cu emitenții de carduri.

Cardurile nu pot fi folosite decât de beneficiari. Nu se poate solicita bani în schimbul voucherelor de pe card.  

În plus, sumele pot fi cheltuite doar de beneficiari. 

Vezi și: Vouchere de 500 de lei pentru elevii din România. Banii sunt pentru sute de mii de copii

„Refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.

Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora, se arată pe site-ul fonduri-ue.ro/vouchere.

Ce valabilitate au cardurile sociale

Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Voucherele se acordă o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Află despre: Ce se întâmplă dacă nu cheltuieşti toţi banii de pe cardul social. Detaliul pe care mulţi români nu îl ştiu despre tichetele sociale

Primesc voucherele sociale pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele de pensii, ale căror venituri lunare nete sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei.

Vorbim despre persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu care au venituri sub 1.500 sau familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ori familii monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei. 

Ajutorul sub formă de vouchere sociale sau vouchere de alimente vin în sprijinul românilor care au venituri mici și nu se pot descurca de la o lună la alta. 

Suma de 250 de lei este încărcată pe carduri o dată la două luni, adică un ajutor financiar de 1.500 de lei pe an.

Vezi și: Când intră banii pe cardurile sociale în decembrie 2023. Ce trebuie să știe românii care primesc acest ajutor

Banii pot fi folosiți doar pentru a cumpăra mâncare și alimente. De altfel, cei care beneficiază de aceste carduri au o listă de magazine de unde pot merge să cumpere mâncarea.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul

În cazul în care un beneficiar și-a pierdut cardul social, trebuie să îl blochezi temporar. 

În scrisoarea cu instrucțiuni vei găsi un număr de telefon la care să suni și să anunți emitentul cardului ca l-ai pierdut. Tot aici vei găsi exact ce trebuie să faci în cazul în care pierzi cardul. Instrucțiunile îți spun cum trebuie folosit, dar și unde.

Citește și: Vouchere pentru cumpărături de Crăciun pentru pensionari. Cine sunt norocoşii care le vor primi înainte de Sărbători

Dacă ți-ai pierdut cardul social, poți să suni sau poți să folosești aplicația mobilă a emitentului de card. 

Iată numerele de telefon în funcție de emitentul cardului social:  Edenred – 021 301 33 03, Sodexo – 021 204 46 64 și UP România – 0374 66 22 73.

Suni la emitent și îl anunți că ți-ai pierdut cardul pentru ca acesta să fie blocat temporar. Apoi, emiterea unui card se va face în cel mult 60 de zile de la data în care declari că l-ai pierdut.

Tot la aceste numere de telefon, în funcție de emitentul cardului, trebuie să sui și dacă nu îți funcționează cardul cu tichetele sociale. Dacă întâmpini probleme cu plata, atunci poți suna să raportezi situația.