Ce valabilitate are un permis de conducere în România, în funcție de categoria lui

de: Ana Chivu
09 03. 2022

Toți șoferii trebuie să știe aceste detalii! Carnetul de conducere are un termen de valabilitate stabilit prin lege. Legea interzice ca un șofer să conducă fără un permis auto valabil, astfel că este nevoie ca documentul să fie reînnoit. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, șoferul prins cu permisul expirat riscă să fie mustrat de lege. Care este valabilitatea actului și în funcție de ce depinde acest lucru?

Valabilitatea permisului de conducere în funcție de categoria lui: ce trebuie să știe toți șoferii?

Permisul de conducere la noi în țară are un termen de valabilitate stabilit prin lege. Legea indică faptul că șoferilor le este interzis să conducă un automobil fără să dețină un astfel de document. Dacă face acest lucru, conducătorul auto riscă o amendă. Valabilitatea administrativă a permisului de conducere este în funcție de categorii de vehicule, stabilită prin legislați în vigoare – OUG nr. 195/2002 – Codul Rutier.

Toți șoferii trebuie să știe că termenul de valabilitate al documentului menționat depinde de categoria de vehicule pentru care o persoană a obținut dreptul de a conduce un vehicul motorizat pe drumurile publice din România. Mai exact, valabilitatea administrativă a unui permis de conducere obținut pe teritoriul nostru este următoarea:

  1. 5 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi
  2. 10 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată
  • buletin sau carte de identiate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere
  • medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

În cazul în care pierzi permisul de conducere sau îți este furat, legea te obligă să declari acest lucru în maximum 48 de ore. Trebuie să mai știi că valabilitatea noului permis nu va putea depăşi valabilitatea administrativă a documentului inițial.