Ce trebuie să știi când îți cumperi apartament. Etajul la care să nu te muți niciodată, cu ce problemă te poți confrunta

de: Ionuț Vieru
25 06. 2024

Achiziționarea unui apartament nu este o sarcină ușoară. Trebuie să avem în vedere multe aspecte, iar unul dintre cele mai importante este etajul, dar de ce?

La ce etaj nu este bine să cumperi un apartament

Românii care stau la bloc sau care își doresc să cumpere un apartament trebuie să știe ce probleme pot apărea dacă aleg etajul greșit. De regulă, parterul și etajele superioare sunt evitate.

Una dintre problemele cu care se vor confrunta este poluarea și gălăgia. Conform unui studiu desfășurat de Primăria Capitalei, nivelul de zgomot depășește limitele admise pe 75 de străzi din București.

Prin urmare, peste 500.000 de cetățeni sunt afectați de poluarea fonică. Organizația Mondială a Sănătății spune că limita admisă este de 50 de decibeli, dar în București ajunge la 100 de decibeli.

Fenomenul este cauzat de traficul rutier și feroviar. La etajul 10, de exemplu, poluarea fonică trece de 75 de decibeli. Din cauza acestui lucru, oamenii pot suferi de diverse probleme de sănătate.

Poluarea fonică este cea mai mare în timpul zilei, atunci când este trafic, iar conform specialiștilor, cele mai expuse persoane sunt cele care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor.

„Nivelul de decibeli de emisie al unui motor nu trebuie să depăşească 95 de decibeli pe timpul nopţii, astfel încât să obținem pragurile mult mai reduse pe care trebuie să le avem la fereastra omului, astfel încât acesta să se poată odihni”, a precizat Gabriel Rău, consilier general PMB.

Ce dezavantaje au apartamentele aflate la ultimul etaj

Apartamentele aflate la ultimul etaj sunt în contact direct permanent cu vremea de afară și condițiile meteo. Dacă blocul nu este izolat corespunzător, atunci este posibil ca vara să resimți în casă aproximativ tot atâtea grade câte sunt și afară, chiar dacă ai aer condiționat.

De asemenea, un alt dezavantaj este faptul că, dacă ai ceva mai voluminos sau greu de transportat, va trebui să urci pe scări, asta dacă liftul este prea mic. În unele cazuri, aceste lipsește cu totul.

Mai mult de atât, chiar dacă blocul  fost remediat și izolat de curând, este posibil ca lucrările să nu fie făcute la standardele corespunzătoare. Izolația precară poate duce la infiltrații și igrasie, deoarece între perete și terasa blocului se creează condens sau apa se infiltrează prin crăpături.

Dacă stai într-un bloc mai vechi, apa caldă poate ajunge mult mai greu la etajele superioare. Starea acoperișului exterior și a pereților este un aspect la care trebui să ai foarte mare grijă, de asemenea.