Ce trebuie să pui neapărat deasupra sarmalelor când le fierbi. Doar așa vor ieși fragede și gustoase

de: Sabina Anastasia
13 12. 2022

Celebrele sarmale nu lipsesc niciodată de pe mesele de sărbători. Nu este deloc dificil să gătești acest fel de mâncare, atât timp cât ții cont de anumite indicații care să îți ușureze munca. Află în rândurile de mai jos ce trebuie să pui neapărat deasupra sarmalelor când le fierbi. Doar așa vor ieși fragede și vor avea un gust savuros.

Ce trebuie să pui neapărat deasupra sarmalelor când le fierbi

Sarmalele se numără printre principalele feluri de mâncare gătite în perioada sărbătorilor de iarnă. În funcție de regiune, aspectul acestora diferă. În Moldova, sarmalele se învelesc în forme mici. În Oltenia, gospodinele le fac mari. În Transilvania, se prepară în stil mediu. Oricum ar fi, gătite corect, sarmalele sunt gustoase!

În articolul de astăzi îți vom explica ce truc trebuie să aplici pentru ca sarmalele din oala de lut să iasă fragede și gustoase. Dacă ții cont de acest aspect, rezultatul final va fi mai mult decât mulțumitor. Niciuna dintre sarmalele tale nu va fi crudă. Vezi cum se fierb sarmalele corect, de fapt.

După ce așezi sarmalele, în formă circulară, în vasul de gătit, pune deasupra lor un strat generos de varză tocată. Poți să pui și nervurile, atât timp cât le secționezi în bucățele mici. Toarnă, apoi, lichidul preparat deasupra mâncării. Înainte de a da sarmalele la cuptor, acoperă gura vasului de lut cu o farfurie.

Așa, toate sarmalele vor rămâne la fund, acoperite cu lichid. Vor fierbe impecabil! Nu va trebui să-ți mai faci niciun fel de grijă în acest sens. În rândurile de mai jos îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a găti cele mai bune sarmale.

Cum să prepari cele mai gustoase sarmale

Ingrediente:

  • pulpă porc – 500 g;
  • pulpă sau piept vită cu grăsime-500 g;
  • poală de porc proaspată sau kaizer, slanină afumată – 200 g;
  • 2-3 cepe mari;
  • 100 – 150 g orez cu bob rotund;
  • 1 morcov mic;
  • 1 lingură țelină rădăcină rasă;
  • 2 linguri mălai;
  • condimente: sare, piper, dafin, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen măcinat;
  • mărar și pătrunjel;
  • 1-2 linguri untură sau ulei;
  • pastă de tomate sau suc de roșii;
  • 1 cană cu vin alb (200 ml);
  • varză murată.

Mod de preparare:

  1. Se îndepărtează pielița, oasele, cheagurile de sânge din carne, se spală și se trece prin mașina de tocat.
  2. Se spală și se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina.
  3. Se prăjesc foarte ușor legumele tocate, într-o tigaie cu untură sau ulei încins.
  4. Se adaugă legumele răcite peste carne, împreună cu orezul ales și spălat, mălaiul, verdeața tocată, ceapa înăbușită, 1-2 linguri de pastă de tomate și restul de condimente.
  5. Se amestecă compoziția cu o lingură de lemn.
  6. Se ia o frunză de varză murată, în care se introduce compoziție de sarmale – se repetă procesul până când nu mai rămâne compoziție de carne și orez.
  7. Se pregătește vasul de lut pentru sarmale: se spală și se așază pe fundul lui un strat generos de varză tocată, cu tot cu nervuri și miez.
  8. Se aranjează, în cerc, sarmalele, printre care se pot pune, în funcție de preferințe, felii de slănină, cârnați sau kaizer.
  9. Se adaugă, printre straturile de sarmale, frunze de dafin sau crenguțe de cimbru.
  10. Se pune deasupra sarmalelor un strat de varză tocată, care se acoperă cu o farfurie, după ce s-a umplut vasul cu apă simplă sau cu amestec de apă și suc de roșii, în funcție de preferințe.

De obicei, sarmalele trebuie lăsate la cuptor pentru aproximativ 2-3 ore. Trebuie verificat, periodic, lichidul din oala de lut. Când acesta scade, se completează.