Ce trebuie să monteze românii fără centrală de apartament. Anunț major pentru cei de la bloc
Vin vremuri grele pentru cei care sunt încă racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Conform unor noi decizii, cei care nu au centrale termice vor fi obligați să facă acest lucru, altfel riscă amenzi consistente. De cealaltă parte, cei care au deja centrale termice instalate în apartament vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru o nouă taxă.
Camera Deputaților votează noi amendamente la Legea energiei termice
După o lungă perioadă în care a tot fost dezbătut noul amendament al Legii energiei termice, deputații au votat noul proiect ce obligă românii care sunt racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic să treacă la montarea contoarelor individuale pentru apă caldă și pentru căldură, dacă locuiesc la bloc.
Noile reglementări au fost votate în Camera Deputaților și vor fi promulgate de Klaus Iohannis în cel mai scurt timp. Conform corpului legii amendate, până la finele lui 2021 toți românii, care locuiesc la bloc, sunt obligați să-și monteze aceste contoare. În cazul în care nu vor face acest lucru, după spune legea, vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Proiectul, care a stat pe masa deputaților încă din 2008, a fost inițiat la vremea aceea de PSD, dar până în 2018 nu a mai fost luat în considerare. În 2018 s-a rediscutat, dar nu a avut sorți de izbândă până acum. Așa se face că, până la finele anului, vom fi obligați să avem montate contoarele altfel vom plăti amendă.
Cei cu centrale termice vor plăti noi taxe
Se pare că nici cei cu centrale termice nu scapă de noi taxe. Conform unei directive europene, toți cei care dispun de o centrală termică vor fi nevoiți să plătească o taxă ecologică. Mergând mai departe, forul european anunța la jumătatea anului trecut că vor decide obligativitatea de a se renunța la aceste dispozitive, ca urmare a gradului mare de poluare.
„Există discuţii şi mă aştept ca o astfel de taxă să fie introdusă în toată Europa, probabil înainte de 2025-2026. Deja există în câteva state membre ale UE, Germania, Polonia”, a declarat Răzvan Nicolescu de la Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
„Cred că trebuie să avem în vedere că România, în ultimii 30 de ani, a avut o politică puternică pro-instalare gaz pentru încălzire. O posibilitate pentru cei care stau la casă reprezintă pompele de căldură, respectiv centralele pe peleți. Sistemul care rămâne este încălzirea electrică, dar este mult mai scumpă”, a declarat Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă.