Ce trebuie să mâncăm azi, 26 decembrie. Alimentele care ne fac mult bine

de: Alexandra Chivu
26 12. 2020

Cârnați proaspeți sau afumați, tobă, lebăr, caltaboși, jumări, sarmale, friptură și cozonaci. Câte nu am mâncat aseară? Peste amalgamul de alimente gustate s-au mai adăugat și câteva pahare de alcool, așa că a doua zi de Crăciun ar trebui să fie mai puțin ”concentrată”. Alimentele recomandate pentru ziua de 26 decembrie.

Meniul pentru ziua de 26 decembrie. Produsele care ne fac bine după excesul alimentar de la Crăciun

O masă copioasă poate face mai mult rău decât bine – acesta a fost semnalul de alarmă tras de cadrele medicale în fiecare an. De altfel, în perioada sărbătorilor de iarnă, foarte mulți români ajung la spital acuzând indigestii. Cât despre cei care au exagerat cu mâncarea, distracția sau consumul de băuturi alcoolice, dar nu au ajuns totuși la Urgențe, ar trebui măcar din 26 decembrie să pună pauză la abuz.

Greșeala principală pe care o fac românii de sărbători este că amestecă mâncarea și alcoolul la aceeași masă, acestea fiind și în cantități mai mari decât de obicei. Separarea felurilor de mâncare pe zile și disocierea alimentelor de alcool ar putea fi trucurile la care puteți apela pentru a trece peste această perioadă fără probleme de sănătate sau o avalanșă de kilograme. De asemenea, mesele abundente trebuie să se termine cu un lichid cald, de exemplu un ceai, și puțină activitate.

Cât despre alimentele recomandate după un abuz alimentar, iaurtul sau kefirul sunt baza. Și legumele sunt eficiente, ciorbele, fructele, peștele sau branza slabă.

  • Micul dejun: iaurt degresat cu cozonac sau mezeluri din porc cu muştar. Exclude salata de boeuf;
  • Prima gustare: fructe sau iaurt degresat;
  • Prânzul: ciorbă din porc sau friptură de porc cu legume verzi sau carnaţi din porc cu murături de culoare verde în saramură;
  • Gustarea cu numărul doi: iaurt degresat;
  • Cina: peşte alb cu broccolii sau spanac cu omletă din albuşuri ori fasole verde. Poți servi și păstai cu sos de iaurt, brânză slabă şi usturoi;

Românii, la spital de Crăciun din cauza abuzului alimentar

„Este o perioadă extrem de aglomerată la spital. În serviciul nostru, pentru prima dată, ca niciodată, patologia traumatică și toxică a depășit-o pe cea de excesele alimentare. Unul din zece pacienți au ajuns la spitalul din Iași a ajuns agresat de unul dintre membrii familiei, după consumul de alcool, iar cel puțin 10% din cauzurile pe care le-am tratat în această perioadă au fost internate în ATI. Numărul solicitărilor la numărul unic 112 în iarnă crește în medie cam cu 25%, comparativ cu o zi obișnuită a anului”, a spus Tudor Chiuhodaru, medic primar UPU Iași.