Ce trebuie să faci la geamul de termopan iarna ca să nu intre frig în casă. Puţini ştiu de acest buton
În contextul în care toți românii intenționează să facă economie la facturile de încălzire în această iarnă ar fi bine ca totul să înceapă cu un control al ferestrelor. Ce trebuie să faci la geamul de termopan în această iarnă ca să nu intre frig în casă. Puţini ştiu de existența acestui buton.
Geamurile termopan se reglează pentru iarnă. Ce trebuie să faci pas cu pas pentru ca frigul să nu mai intre în casa ta
Iarna s-a instalat deja într-o parte de țară, astfel că ar fi timpul să luăm unele măsuri pentru eventualele pierderi ale căldurii prin ferestre.
Deși pare ciudată comparația, geamurile termopan sunt ca și cauciucurile de iarnă, în apropierea iernii trebuie să fie pregătite pentru asta.
Geamurile termopan se reglează manual
Românii trebuie să știe că fiecare fereastră termopan, în funcţie de producător, are posibilitatea de reglare a geamurilor, aici intrând chiar gradul de etanşare al acestora.
Geamurile se reglează manual, astfel încât să se deschidă uşor, însă să nu permită pătrunderea aerului rece de la exterior.
Cum se face verificarea
Totul se face foarte ușor. Se aprinde o lumânare și se poziționează în dreptul ferestrei. Dacă flacăra dansează în toate direcțiile, înseamnă că geamurile nu sunt aliniate așa cum trebuie.
O altă meodă de verificare presupune folosirea unei hârtii. Se pune o coală de hârtie între tocul geamului şi deschidere, după care se închide fereastra. Dacă hârtia se trage uşor, adică nu întâmpină rezistență, fereastra are nevoie să fie reglată.
Reglarea se face doar cu un imbus
Reglarea ferestrelor se face cu ajutorul unui imbus de mărimea 4. Astfel, se răsuceşte fiecare balama, cu ajutorul cheii imbus, dinspre garnitura de cauciuc înspre cameră.
Puteți observa că geamul se depărtează puţin de rama, putând apărea chiar şi o mică distanță. Aceea e poziţia optimă a geamului pentru iarnă, dar şi pentru deschiderea ușoară a lui.
La ce să mai fii atent atunci când treci la reglarea geamurilor pentru anotimpul rece
-calibrarea se face doar la ferestrele oscilobatante.
-sfat: pentru un plus de confort, se recomandă să faci aerisirea calorifelor.
-strânge bulbul de pe marginea ferestrei cu ajutorul unei şurubelniţe. Procedeul este necesar pentru relgarea presiunii;
-primăvara se face reglarea geamurilor pentru sezonul cald. Dacă rămân în poziția pentru ioarnă, garnitură de cauciuc se va degrada mai repede;
-ferestrele se calibrează pe orizontală şi pe verticală cu o cheie imbus. O să-ţi ia ceva timp, întrucât trebuie reglate absolut toate balamalele.