Ce trebuie să faci înainte de a porni cuptorul pentru a reduce consumul de curent. Multe gospodine nu au habar de acest truc

de: Cătălina Burghelea
18 08. 2022

Cuptoarele din bucătărie reprezintă aproximativ 8,3% din energia electrică consumată de aparatele pe care le avem în casă. Află ce tipuri sunt cele mai eficiente, care sunt cele mai ecologice și cum să economisești curent. Un aspect pe care îl trecem cu vederea atunci când gătim este puterea cuptorului și cantitatea de energie pe care o consumă. Multe gospodine nu au habar de aceste lucruri, de aici și facturile mari.

Ce trebuie să faci înainte să dai drumul la cuptor

Cuptorul este nelipsit din casele noastre, fiind extrem de util atunci când dorim să gătim cât mai sănătos. Din nefericire, vine la pachet cu un mare dezavantaj – contribuţia lui la factura de energie este destul de mare. Există, însă, mici trucuri, astfel încât consumul să fie mai cât mai mic. Dacă aparatul din bucătărie nu este folosit corect, ne putem trezi cu neplăceri.

De regulă, un cuptor normal folosește între 900 și 3.500 de wați de putere (W), dar depinde, în mod semnificativ, de funcțiile pe care le folosim atunci când gătim și de tipul aparatului. De exemplu, un cuptor electric de uz casnic are o putere medie de 1500 de wați (W). Prin urmare, dacă funcționează o oră pentru a coace o prăjitură, ai consumat 1500 de wați pe oră, adică 1,5 kW/h.

Așa reduci consumul de energie electrică

Ca să eviți facturi mari la energie electrică, ține minte aceste trucuri atunci când gătești la cuptor. Aparatul electrocasnic are o funcție pe care mulţi nu o folosesc, dar care permite economii considerabile. Opțiunea  „ventilaţie”, de pildă, permite utilizarea căldurii de convecție pentru a încălzi alimentele, iar acest lucru scurtează timpii de gătit. Astfel, consumul de curent electric va fi semnificativ redus, deoarece cuptorul va fi stins mai devreme.

Cât trebuie preîncâlzit cuptorul, de fapt

Printre celelalte metode prețioase de economisire se regăsește și cea legată de evitarea utilizării funcției de preîncălzire. De fapt, acest proces consumă multă energie electrică. Ține minte că aparatul poate fi pornit maximum cu 10 minute înainte de a introduce alimentele. De asemenea, evită deschiderea cuptorului când este aprins. În caz contrar, vei dispersa căldura și va avea nevoie de energie suplimentară pentru a reveni la temperatura prestabilită.

O altă soluție de economisire a energiei electrice este utilizarea cronometrului. Astfel, eviți arderea mâncării și irosirea inutilă a curentului. Totodată, este util să oprești cuptorul înainte să sune temporizatorul. De ce? Păi, aparatul din bucătărie va folosi căldura pe care a acumulat-o anterior pentru a găti mâncarea.