Ce trebuie să faci înainte de a porni centrala termică. Pașii importanți pe care trebuie să îi urmezi
Ce trebuie să faci înainte de a porni centrala termică iarna aceasta? Poate că nu multă lume știe, însă există câțiva pași pe care este bine să-i urmezi atunci când pornești din nou centrala termică, mai ales după o perioadă în care aceasta nu a funcționat constant.
De ce este importantă mentenanța centralei termice
Mentenanța centralei termice este extrem de importantă și se face, de regulă, înainte de venirea iernii, astfel încât să fie pregătită pentru anotimpul friguros. Desigur, dacă observi că nu funcționează în parametri, această operațiune se poate face oricând.
Un sistem de încălzire curat și care funcționează corespunzător îți va oferi mai multe beneficii, precum: siguranță în utilizare, prelungirea duratei de viață a centralei, garanția funcționării corecte, în special în sezonul rece și mai multă eficiență.
Sunt necesare două tipuri de verificări: cea tehnică periodică și cea tehnică anuală. Este recomandat să efectuezi aceste verificări, pentru a evita un consum ridicat de gaz, uzura prematură sau apariția unor defecțiuni majore.
-
Verificarea tehnică periodică
Specialiștii recomandă să nu evităm verificarea tehnică periodică, mai ales după sezonul rece, având în vedere că, în timpul iernii, centrala și piesele sale sunt solicitate și se pot uza. Pentru a evita astfel de situații, este bine să faci o verificare în primăvară.
De asemenea, o altă verificare poate fi făcută în toamnă, pentru că există multe cazuri în care centrala a fost nefolosită pe perioada verii. În cadrul verificărilor se evaluează funcționarea sigură și corectă a centralei și a dispozitivelor de control, dar și starea sistemului de evacuare a gazelor arse.
Citește și: Când trebuie să porneşti centrala termică. Temperatura care trebuie să fie afară, de fapt
-
Revizia anuală
Revizia anuală este un proces complementar verificării tehnice periodice. În cadrul acestei revizii, specialiștii verifică starea valvelor de gaz și a termostatului, circuitul de evacuare a gazelor, starea camerei etanșe, funcționarea conductelor, funcționarea arzătorului, starea instalațiilor, presiunea apei, debitul gazului și eventualele pierderi sau blocaje de gaz.
Ce trebuie să faci înainte de a porni centrala termică
Chiar dacă ai efectuat toate reviziile, specialiștii în domeniu ne recomandă să urmăm câțiva pași esențiali atunci când pornim centrale termică după o perioadă în care aceasta a stat în repaus mai mult timp.
În cazul în care caloriferele sunt vechi, de fontă, scoate 2-3 litri de apă, iar dacă sunt mai noi, circa jumătate de pahar de apă ajunge. După ce ai scos apa murdară, inspectează țevile și caloriferele dacă au scurgeri.
Apoi, setează centrala la 1,5 bari și adu-o la la 18 grade Celsius, după care verifică cu palma caloriferele și presiunea. În mod normal, ar trebui să scadă presiunea din centrala termică, deoarece tocmai a pompat apă în caloriferele golite.
Mai apoi, mergi la centrală și seteaz-o din nou la 1,5 bari, însă de data aceasta la 21 de grade Celsius. Verifică din nou caloriferele și vezi dacă s-au încălzit uniform pe toată suprafața lor. Presiunea va fi mai mare dacă ai mai mulți consumatori în casă.
Citește și: Tipul de centrală termică care reduce cu 30% consumul de gaz. Și ministrul Energiei a ales această variantă
Dacă ai două băi cu un consum mare de apă, atunci 1,5 bari este posibil să fie prea puțin. De asemenea, este indicat să faci pe rând scoaterea aerului din calorifere, pentru a putea urmări dacă picură prin diverse locuri. De cele mai multe ori, probleme se găsesc la caloriferele din baie.