Ce trebuie să faci dacă ajungi în preajma unei tornade. Acest fenomen meteo va fi tot mai des întâlnit

de: Claudiu Surmei
06 05. 2019

Tornadele au început să fie un fenomen meteo întâlnit din ce în ce mai des în România în ultimii ani, iar autoritățile iau măsuri pentru ca populația să nu mai fie luată prin surprindere în viitor și să fie informată cu privire la ce trebuie să facă dacă se află în preajma unei tornade.

Săptămâna trecută, o tornadă s-a produs în județul Călărași, iar un autocar în care se aflau 39 de pasageri a fost răsturnat de rafalele puternice de vânt. La scurt timp, specialiștii ANM, dar și cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și DSU s-au întâlnit pentru a pune la punct noi modificări în sistemul de avertizare a populației Ro-Alert.

Vor fi trimise mesaje în caz de vijelii, tornade sau fenomene care se pot transforma în cod roșu, au anunțat autoritățile, care au înțeles că România se confruntă deja cu un nou fenomen meteo extrem și că populația trebuie informată cu privire la ce trebuie să facă în astfel de cazuri.

Sfatul specialiștilor: „Nu vă îndreptați spre tornadă!”

În primul rând, oricât de tentați am fi să ne apropiem de o tornadă pentru a o fotografia, trebuie să știm că ne punem viața în pericol. Specialiștii ne sfătuiesc să ne îndepărtăm cât mai mult de acest fenomen meteo extrem de periculos.

„În Europa, lumea se apropie de ele, vor să facă fotografii. Asta nu se face. Pe undeva e de înţeles, pentru că publicul nu e pregătit. Nu conduceţi spre tornadă, nu fotografiaţi de aproape!

E bine să circule informaţia, să se facă fotografii, dar de la distanţă mare. Mai bine să obţină o fotografie de la distanţă mare decât să fie în apropiere, în cumulul de praf şi de alte materiale”, a declarat Bogdan Antonescu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Optoelectronică.