Ce trebuie să faci imediat după ce ai spălat mâinile. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Ce trebuie să faci imediat după ce ai spălat mâinile. Specialiștii trag un semnal de alarmă

România este repetentă la igienă. Școli, creșe, grădinițe și alte instituții ale statului sunt fără obiecte de igienă și fără obiecții din partea responsabililor, care nu se achită de rolul lor în entitățile pe care le conduc. Nici importanța ei nu le este repetată multor voinici. Una dintre regulile de bază din toate timpurile, fie că afară este pandemie ori ba, este spălatul pe mâini, obicei cu o importanță aparte, a cărui lipsă poate aduce probleme grave. Și regula de după această acțiune este uitată de mulți.

Importanța spălării mâinilor. Ce trebuie să faci imediat după. Avertismentul medicilor

Pentru că trebuie să ne spălăm des pe mâini, îndeosebi în această perioadă, medicii ne informează cu privire la acest proces. Fisurile pielii pot declanșa inclusiv pusee de herpes la purtătorii de virus heptic, care, odată intrat în organism, rămâne acolo toată viața. De aceea, imediat după curățarea mâinilor, este importantă hidratarea lor cu ajutorul unei creme. 

„La persoanele care au o imunitate scăzută, cum sunt pacienții care fac tratamente cu corticoizi, au un risc mai mare de reactivare a acestor infecții herpetice”, explică doctorul Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase.

Virusul herpetic se transmite prin secreții respiratorii sau prin contact intim neprotejat și determină inițial o infecție fără simptome, apoi rămâne în organism pentru totdeauna. El se poate reactiva în condiții de stres fizic, chimic sau psihologic și se manifestă preponderent în jurul gurii. Virusul herpetic Simplex 2 apare preponderent în regiunea genitală. Specialiștii insistă să mergeți la control.

„Când persoana respectivă dezvoltă mai mult de șase episoade de recurență anual, se poate încerca un tratament antiviral supresiv, în doze mult sub ceea ce noi recomandăm în terapie, pe o perioadă de 6-12 luni. Acest tratament poate să reducă sau să sisteze episoade de recurență”, continuă medicul.

„Tendința fiecăruia este să zică că n-are nimic. Orice leziune din asta care „nu-i nimic” trece destul de repede, în 7-10 zile. Dacă persistă, poate fi altceva. Cancerul de buze apare ca un herpes, ca o mică julitură pe buza inferioară, pe locul pe care ții țigara”, declară doctorul Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog.

Curățenia în exces ne trimite la medic

Cu rafturile pline de produse care promit o igienă intimă corectă, ajungem să ne facem mai mult rău decât bine. Geluri, ceaiuri sau prafuri de la bunica, toate sunt vinovate de o serie de infecții și de boli. Mai grav este că și farmaciștii încurajează varianta lor. Pe premisa ”tot ce se vinde este bun vândut”, nu contează cum se folosește sau dacă medicii îl recomandă. Din cauza reclamei, tentația de a achiziționa astfel de produse bio, fără parabeni, este mare.

Nimeni nu se întreabă care este limita folosirii lor, iar, când dau de necaz, femeile evită să vorbească. Folosirea excesivă a gelurilor și a emulsiilor intime ne pot deregla organismul. Odată stricat echilibrul, drumul duce inevitabil la un medic ginecolog, căci, din acel punct, numai o persoană avizată mai poate repara greșeala.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI