Ce trebuie să faci dacă varză murată a ieșit prea sărată. Trucul care te ajută să o salvezi imediat

de: Daoud Andra
28 08. 2024

Varza murată se numără printre preparatele de toamnă pe care multe gospodine le fac. Pentru a te bucura de gustul ei pe tot parcursul iernii, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Câtă sare se pune la varza murată și ce să faci dacă a ieșit prea sărată.

De câtă sare este nevoie la varza murată

Sarea este un ingredient esențial nu doar la gătit, ci și pentru conservarea alimentelor. Atunci când punem legume la murat, o cantitate corectă de sare le asigură o conservare bună, pe termen lung, ajutându-le să își păstreze textura. La varză, dar și la alte murături, se folosește sare grunjoasă, neiodată. Sarea de bucătărie care conține iod tulbură saramura și murăturile nu vor sta bine. În plus, iodul poate afecta procesul de fermentare. Cantitatea de sare necesară variază în funcție de cantitatea de apă utilizată pentru saramură.

În ceea ce privește proporția, aceasta este de aproximativ 20-25 de grame de sare la un litru de apă (o lingură cu vârf de sare). Aceasta este o concentrație suficient de mare pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor nedorite și pentru a permite dezvoltarea bacteriilor lactice benefice, care sunt responsabile pentru fermentarea corectă a verzei.

Butoiul trebuie să fie curat, iar verzele să fie proaspăt culese, fără porțiuni lovite sau stricate. Acestea se crestează în dreptul cotorului, pentru ca saramura să intre mai bine în ele. Pe lângă varză și saramură, în vas se mai pun crenguțe de mărar, rădăcini de hrean și un porumb sau o gutuie, pentru ca varza să capete acea culoare galbenă.

Ce trebuie să faci dacă varză murată a ieșit prea sărată

În funcție de temperaturile ambientale, varza se poate acri mai repede sau mai încet. De obicei durează trei săptămâni până când varza este perfect murată. Dacă în încăperea în care este depozitat butoiul este prea cald, varza va fi mai acră și mai sărată, într-un timp mai scurt.

Atunci când saramura devine prea concentrată, poți apela la un truc eficient pentru a desăra varza. Soluția nu este să diluezi soluția salină, ci să pui un cartof crud în apa în care stă varza.

Curăță unul sau mai mulți cartofi, în funcție de cantitatea de varză, și adaugă-i întregi fie în butoi, fie într-un vas cu apă rece, în care pui varza la desărat. Cartoful absoarbe eficient excesul de sare, iar acest truc poate fi de mare ajutor în bucătărie, nu doar la varza murată, ci și la mâncăruri. Dacă ai pus prea multă sare în ciorbă sau într-o altă mâncare, de exemplu, adaugă un cartof întreg și lasă-l să fiarbă 10-15 minute, după care scoate-l din vas.