Ce trebuie să faci dacă te oprește poliția în trafic, în timpul carantinei. Toți șoferii trebuie să aibă grijă la asta
După intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr.3 polițiștii și jandarmii au împânzit Capitala pentru a verifica dacă oamenii care au ieșit din case respectă legea. Ei au verificat dacă persoanele au la ele legitimațiile de serviciu și declarațiile pe proprie răspundere. În plus și Armata a început patrularea în sprijinul organelor de ordine publică.
Polițiștii și jandarmii, expuși în fața riscului de îmbolnăvire
Deși sunt timiși pe străzi pentru a veghea la respectarea prevederilor Ordonanței Militare nr.3, polițiștii și jandarmii sunt ei înșiși puși în pericol. De fiecare dată când interacționează cu un șofer oprit în trafic, spre exemplu, apropierea dintre polițist și conducătorul auto este destul de mare. Ceea ce înseamnă un pericol în plus pentru ambii. De aceea, este nevoie de preoceduri stricte pentru a fi evitate situațiile cu grad ridicat de risc, supun reprezentanții sindicali ai oamenilor legii.
”Abia azi am văzut aceste proceduri și mi se pare normal ca ele să existe. Dincolo de protecția polițistului, e vorba și de o protecție reciprocă. Cu cât este mai mare distanța și mai mică interacțiunea, cu atât mai bine. Știm foarte bine că virusul rezistă și în aer și pe anumite suprafețe, așa că e foarte bine să ne luăm cât mai multe măsuri de protecție.” a declarat Cosmin Andreica, sindicatul polițiștilor Europol pentru Digi24
Este obligatoriu ca fiecare persoană care iese pe stradă să poarte cu ea actul de identiutate, declarația pe proprie răspundere și, după caz, legitimația de serviciu.
Armata pe străzile Capitalei, în sprijinul polițiștilor
Începând de astăzi Capitala a fost invadată și de Armată. Militarii îmbrăcați în echipament ca pentru război, purtând mitraliere AK-47 și la borduyl mașinilor de royboi Humvee au ieșit să sprijine angajații Ministerului Afacerilor Interne în misiuni de ordine publică. Impactul vizual este unul deosebit, însă acestea sunt procedurile, a declarat colonelul Constantin Spânu, şeful Direcţiei de Informare a Ministerului Apărării pentru Digi24.
„Militarii sunt dotaţi în misiuni, în funcţie de specificul fiecărei misiuni în parte, cu echipament şi tehnica adaptate fiecărui tip de misiune. pentru emisiunile de pază şi intervenţie este un tip de echipare, pentru misiunile de patrulare, e un alt tip de echipare. De altfel, în toate oraşele lumii vedeţi militari pe stradă echipaţi cu armamant individual, care face parte din dotarea fiecărui militar.”