Ce trebuie să faci dacă bobiţele de struguri se usucă înainte de a se coace. Aşa remediezi rapid situaţia
Mulți dintre cei care au viță de vie în curte au putut observa, mai ales în verile mai calde, că strugurii lor încep încet, încet să se usuce. Ce trebuie să faci dacă bobiţele de struguri se usucă înainte de a se coace. Aşa remediezi rapid situaţia.
Ce să faci dacă observi că boabele strugurilor tăi au început să se usuce
Boabele de strugurii din vița de vie se pot veșteji sau usca pe ciorchine în faza de formare sau când sunt deja în faza de coacere.
De cele mai multe ori, motivul veștejirii boabelor de struguri este îngrijirea necorespunzătoare a viței de vie, însă astăzi vă vom prezenta mai multe motive pentru care se întâmplă asta, dar și care este remediul.
Vița de vie este făcută să reziste fără apă
Viţa de vie a apărut în urma evoluţiei îndelungate în condiţii de secete periodice, astfel că este formată dintr-un sistem radicular cu putere mare de absorbţie.
Chiar și așa, insuficiența de umiditate poate influența negativ cantitatea și calitatea recoltei. În lipsa apei, densitatea boabelor scade, bobițele pierd turgescența, după care încep să se usuce.
Arsurile solare pot usca strugurii
Un alt motiv pentru care strugurii încep să se usuce sunt arsurile solare. Boabele strugurilor arse de soare devin ușor deformate, pierd turgescența, culoarea, devin albicioase sau maro deschis.
Arsurile afectează, de obicei, ciorchinii care sunt îndreptați direct către soare, care nu au umbră. Gustul unor astfel de boabe seamănă cu vinul fermentat. Cultura primește arsuri solare începând cu a doua jumătate a lunii iulie, când temperaturile sunt de peste 30°C mai multe zile la rând.
De asemenea, strugurii mai pot fi afectați de bolile fungice. Aceste boli produse de ciuperci sunt periculoase pentru struguri și pot produce diferite simptome, inclusiv veștejirea boabelor de struguri. Printre principalele ce pot prezenta astfel de simptome se numără:
-Mana viței-de-vie
-Făinarea viței-de-vie
-Excorioza viței-de-vie
-Antracnoza viței-de-vie.
Ce trebuie să urmărești pentru ca strugurilor tăi să le mergă bine
După ce am aflat câte cauze pot duce la distrugerea strugurilor, pentru ca asta să nu se mai întâmple se iau măsuri împotriva dăunătorilor și a bolilor fungice.
De asemenea, experții recomandă monitorizarea regimului de irigare, precum și protejarea ciorchinilor de soarele arzător. Nu în ultimul rând, tăiați corect vița de vie pentru a nu o supraîncărca cu recoltă, un alt factor care poate duce la uscarea strugurilor.