Ce trebuie să faci cu vişinele înainte de a le pune la fiert. Aşa prepari cea mai bună dulceaţă

de: Mariana Olteanu
11 07. 2023

Dulceața cu vișine este unul dintre cele mai iubite deserturi. Borcanele cu această delicatesă sunt nelipsite din camara fiecărei gospodine. Chiar dacă pare greu de preparat, aceasta nu este. Iar, dacă ții cont de sfaturile bunicilor, dulceața ta îi va mulțumii chiar și pe cei mai mari mofturoși.

Rețeta secretă de dulceață de vișine

Secretul acestui desert tradițional constă în vinișinile folosite. Fructele trebuie să fie unele coapte și aromate. Bucătarii experți ne sfătuiesc să nu folosim vișine care sunt stricate în anumite părți. În acest mod riscăm să compromitem dulceața.

De asemnea, foarte multe gospodine optează pentru preparea acestui desert datorită îngredientelor puține la număr. Scosul sâmburilor poate deveni o activitate de familie. Bucătarii experți susțin că este necesar ca dulceața să se fiarbă într-un vas mare și larg.

Te-ar putea interesa și: Rețetă de griș cu lapte și dulceață de vișine făcută în casă. Ingredientul cu care îi dai gustul copilăriei, ca la bunica

Pentru realizarea acestui desert vei avea nevoie de:

  • 2kg vișine
  • 1,2kg zahăr
  • zeama de la o lămâie
  • esență de lămâie
  • un pic zahăr vanilat

Cum se face dulceața de vișine?

Primul pas constă în spălarea și curățarea vișinelor. După ce acestea sunt curate, putem trece la scoaterea sâmburelui. Pentru ca procesul să nu dureze foarte mult, ne putem folosi de un băț de frigăruie.

Există și aparate speciale pentru această operațiune. După ce vișinele sunt curățate pune-le într-o cratiță largă, cu fund dublu și adaugă zahăr în proporție de 700g la 1kg de fruct.

Bunicile obișnuiau să lase vișinele cu zahărul câteva ore sau peste noapte, astfel încât vișinele să-și lase siropul pentru a putea fierbe dulceața de vișine în sucul propriu. În acest fel, fără dar și poate, vei putea obține un gust mai bun.

După ce vișinele și-au lăsat suficient sirop astfel încât să se scalde în el, adaugă zeama de lămâie, esența de lămâie, zahărul vanilat și răzuiește puțină coajă de lămâie. Cu ajutorul acestor ingredinte, dulceața va căpăta un gust aparte.

Ultimul pas constă în punerea vasului cu vișine la foc mic sau potrivit. În aproximativ o oră, dulceața ar putea fi gata. Înainte de a o lua de pe foc fă testul picăturilor de dulceață.

Tot ce trebuie să faci este să picuri câteva picături din siropul dulceței pe o farfurie, iar dacă picăturile se coagulează și nu se înșiră, nu curg, atunci dulceața este gata.

Te-ar putea interesa și: Cât de mult zahăr se pune în dulceață, de fapt. Secretul gospodinelor a fost dezvăluit