Ce trebuie să faci cu varza murată la două săptămâni după ce ai pus-o în butoi. Doar aşa va rezista până la primăvară
În condițiile în care putem să ne satisfacem pofta cu un simplu drum la piață sau supermarket, tot mai puțini români mai respectă „tradițiile culinare” cu care au crescut. Totuși, pentru cei care încă vor să se bucure de preparate făcute chiar de ei, ca la mama acasă, avem un truc ce sigur le va fi util în această perioadă. Află ce trebuie să faci cu varza murată la două săptămâni după ce ai pus-o în butoi. Vei vedea că așa o să reziste până la primăvară.
Cum faci cea mai bună varză murată
Murăturile de toamnă sunt o tradiție respectată de generații întregi de români. Astăzi, când timpul liber este un lux de care puțini se pot bucura, iar rafturile magazinelor și tarabele din piață sunt pline cu produse, tot mai puțini se mai chinuie să pună legume la murat pentru iarnă.
Dacă te numeri printre cei care încă se bucură la gândul că își vor putea prepara sarmalele din foi de varză pusă chiar de ei, avem un truc ce va garanta că va rezista până la primăvară.
În primul rând, să începem cu lista de ingrediente de care vei avea nevoie pentru a face varză murată:
- varză de toamnă
- sare
- apă
- porumb – poți folosi știuleți întregi sau doar boabe
- sfeclă
- mere, gutui, mărar, cimbur – ingrediente opționale, în funcție de preferințele fiecăruia
- un butoi de plastic cu capac, suficient de mare
- două bucăți de lemn care să încapă prin gura butoiului
- un furtun
Ce trebuie să faci cu varza murată la două săptămâni după ce ai pus-o în butoi
Cu toate că, în general, murăturile se fac cel mai bine în borcane din sticlă, când vorbim despe varză, materialele recomandate sunt plasticul sau lemnul.
Dacă vrei să obții cele mai bune rezultate, există câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont:
- folosește mereu varză de toamnă, suculentă, proaspătă, cu foi sănătoase
- pune-o la murat toamna târziu, cea mai bună perioadă fiind începutul lunii noiembrie
- în unele cărți de bucate, se recomandă chiar ca varza pentru murat să fie usor „bătută de brumă”
- adaugă în butoi tulpini uscate de mărar cu semințe, frunze de dafin, boabe de porumb sau știuleți întregi pentru o aromă deosebită.
- alege sare grunjoasă, fără iod, adăugând 400 de grame pentru fiecare 10 litri de apă
Ca să fii sigur că va rezista până la primăvară fără să se strice, timp de două săptămâni, trebuie suflat aer în zeamă măcar cinci minute în fiecare zi cu ajutorul unui furtun. Aşa te vei asigura că se amestecă bine apa cu sarea şi oxigenezi moarea. După 14 zile, butoiul cu varză poate fi acoperit cu capac.