Ce trebuie să faci cu trandafirii din grădină la final de septembrie. Secretul pentru a sta înfloriţi până toamna târziu

de: Sabina Anastasia
23 09. 2023

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie, nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.