Ce trebuie să faci cu pământul din ghiveci înainte de a pleca de acasă mai mult timp. Așa vor supraviețui plantele fără să fie udate mai multe zile

de: Alex Cazacu
01 06. 2024

Când pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, este foarte important să iei măsurile necesare pentru a te asigura că plantele tale primesc suficientă apă. Din fericire, există câteva metode cu ajutorul cărora plantele vor rezista fără să fie udate mai multe zile. Iată ce trebuie să faci cu pământul din ghiveci înainte de a pleca de acasă.

Ce să faci cu pământul din ghiveci dacă pleci de acasă. Plantele vor rezista fără să fie irigate mai multe zile

De multe ori, atunci când părăsim locuința pentru câteva zile, mulți dintre noi apelăm la un apropiat pentru a avea grijă de plantele noastre. Dar ce facem atunci când nu avem la cine apela? Din fericire, există câteva metode eficiente de a rezolva această problemă.

Înainte de a pleca de acasă, este foarte important să udăm bine plantele, asigurându-ne că solul este bine saturat, însă nu în exces. O irigare profundă ajută la menținerea umidității pentru o perioadă mai lungă. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă ca apa să pătrundă mai adânc. Pentru acest lucru vom face câteva găuri pe lângă plantă cu o tijă, iar abia apoi vom iriga.

Mulcire și sisteme automate de irigare

De asemenea, deasupra pământului din ghiveci putem adăuga un strat de mulci. Acesta poate fi realizat din paie, scoarță de copac, pietriș sau chiar frunze uscate. Pe lângă faptul că ajută la reducerea evaporării apei, stratul de mulci va menține umiditatea în solul din ghiveci.

O altă variantă (potrivită pentru perioadele mai lungi) este instalarea unui sistem automat de irigare. Există ghivece cu rezervor de apă sau globuri de udare. Acestea eliberează treptat apa în sol și pot menține plantele hidratate pentru o perioadă mai lungă de timp.

O altă variantă populară este încorporarea hidrogelului în sol. Acesta reține apa și o eliberează treptat în sol, menținând pământul umed.

Alte sfaturi utile

Înainte de a părăsi locuința, este recomandat să ne asigurăm că ghivecele au un drenat adecvat. Asta pentru a prevenit acumularea excesivă de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. De asemenea, este indicat să așezăm ghivecele într-un loc unde plantele pot primi lumină indirectă. Lumina intensă și căldura pot accelera evaporarea apei din sol. Prin urmare, un loc umbrit ar putea fi ideal pentru menținerea umidității mai mult timp.

În cazul plantelor mici, există posibilitatea de a crea un mini-ecosistem acoperind ghiveciul cu o pungă de plastic transparentă. Aceasta va crea un efect de seră și va ajuta la menținerea umidității. Totuși, trebuie să ne asigurăm că punga nu atinge planta, pentru că poate cauza apariția mucegaiului.

Ei bine, implementarea acestor măsuri ne va ajuta la menținerea sănătății plantelor în timpul absenței noastre. Dacă totuși lipsim o perioadă mai lungă de acasă, atunci este indicat să solicităm vecinilor sau prietenilor să ude ocazional plantele.