Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate. Puțini români cunosc această lege
La fel ca oricare alt produs, și medicamentele au un termen de valabilitate în care pot fi administrate în siguranță. Odată depășită această dată, ele expiră, astfel că nu mai sunt recomandate de luat. În vreme ce produsele resturile alimentare pot fi aruncate în siguranță la coșul de gunoi, nu același lucru se poate spune și despre medicamentația care a atins data limită de consum. Iată ce trebuie să faci cu aceste pastile. Legea spune clar!
Medicamentele expirate nu se aruncă la gunoi!
Rafturile noastre cu medicamente sunt de obicei pline de pastile pe care fie le păstrăm pentru eventualitatea în care nu ne simțim bine, fie am încetat să le mai luăm sau chiar am uitat de ele. Astfel, unele dintre acestea ajung să depășească data de expirare, ceea ce le poate face să devină periculoase pentru organism.
Eliminarea necorespunzătoare a acestor medicamente poate duce la o problemă de siguranță atât pentru populație, cât și pentru mediu. Otrăvirea accidentală, supradozajul sau poluarea sunt doar câteva dintre problemele care ar putea apărea dacă pastilele neutilizate sau expirate, mai ales cele pe bază de rețetă, sunt aruncate la gunoi, de unde ar putea fi recuperate cu ușurință.
Este important să scapi de medicamentele vechi sau nedorite!
Din păcate, la noi în țară, majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau vărsate în chiuvetă. Conform site-ului hartareciclării.ro, 1.500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare.
Eliminarea în siguranță a acestora te protejează pe tine, cât și pe ceilalți. Prin această măsură, poți preveni, de asemenea, efectele negative și toxice asupra mediului nostru. Pastilele conțin o mulțime de substanțe chimice active, care odată ajunse în natură pot contamina solul și apa.
Riscul pentru România este cu atât mai mare cu cât o bună parte din locuitorii din mediul rural încă folosesc apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice.
Citește și: Ce reprezintă, de fapt, culorile pastilelor. Un farmacist explică de ce sunt galbene, roşii sau albastre
Cum poți scăpa de acestea în siguranță
Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 962/2009 specifică clar faptul că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”
Important de menționat este faptul există un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori, pe bază de proces-verbal, dar nu toate farmaciile au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase.