Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere. Cât timp o poți păstra după Paște

de: Corina Oprea
05 05. 2024

Te-ai întrebat vreodată ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere? Ei bine, află că nu trebuie să o arunci, ci trebuie să o ții în casă. Câte zile o poți păstra după Paște și la ce ajută ea. O poți aprinde în anumite situații, află care sunt acelea.

Ce faci cu lumânarea de la Paște

În noaptea dintre sâmbătă și duminică, credincioșii au mers la biserică pentru a primi Lumina Sfântă a Învierii lui Hristos. Fiecare dintre ei a pregătit o lumânare sau o candelă, pe care a aprins-o din lumina adusă de preot de pe Sfântul Altar.

Această lumânare rămâne aprinsă în timpul săvârșirii Sfintei Învieri și fiecare credincios se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă. După Înviere, întrebarea este: ce faci cu lumânarea? Lumânarea de la Înviere este considerată o ofrandă adusă lui Dumnezeu și nu trebuie să o aruncăm sub nicio formă.

Deși unele tradiții susțin stinsul acestei lumânări la pragul casei, acest gest nu are o conotație religioasă și puțini sunt cei ce țin cont de el. În anumite regiuni, lumânarea este folosită și pentru afumarea animalelor sau pentru ghicire, practici ce sunt, mai degrabă, superstiții.

Deși nu există reguli stricte în această privință, preoții recomandă ca lumânarea de la Înviere să nu fie aruncată, dar nici să fie pusă alături de celelalte lumânări folosite la biserică. Aceasta se poate folosi în continuare acasă, fiind aprinsă câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată, în timpul rugăciunilor de dimineață sau de seară.

De asemenea, poate fi aprinsă la altarul de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi. Există credincioși care, cu încuviințarea preotului, aleg să păstreze lumânarea pentru a o aprinde în momentele dificile, în timpul bolii, al primejdiilor sau al vremii nefavorabile.

Câte zile se ia Paște

După ce primesc lumină de la preot, simbol al Învierii lui Hristos, credincioșii iau și o parte din pasca ce a fost dusă la sfințit în timpul slujbei. În schimbul acestui dar, ei trebuie să lase ouă roșii sau bani, care vor fi folosiți în scop bisericesc.

Pasca poate fi, de asemenea, luată și în Duminica Învierii sau după Sfânta Liturghie, în funcție de tradiția fiecărei biserici.  Credincioșii o consumă în cantități mici, respectând condiția de a nu mânca nimic altceva și rostind rugăciunea Tatăl Nostru.

Pasca, cunoscută drept pâinea sfințită, este pregătită și sfințită printr-o ceremonie specială, care include binecuvântarea preotului și stropirea cu apă sfințită, urmată de stropirea cu vin.

Credința creștină susține că, prin consumarea Sfântului Paști, credincioșii mărturisesc moartea și învierea Domnului Isus Hristos. Aceasta este o modalitate de mântuire și de apropiere cu Dumnezeu, însă nu trebuie făcută la întâmplare.

Potrivit învățăturii bisericești, cel mai adecvat ar fi ca înainte de a consuma această pâine sfințită și vinul, credincioșii să primească Taina Sfintei Împărtășanii. Mai mult, înainte de asta, trebuie să ne și spovedim.