11 sept. 2022 | 23:00

Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta. Românii care vor beneficia de banii de la stat

Utile
Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta. Românii care vor beneficia de banii de la stat
Vine iarna, iar căldură va fi mai puțină, spre deloc!

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul de iarnă, iar premizele nu sunt tocmai bune. Dacă ne referim la București, conform primarului Nicșor Dan, bucureștenii ar putea să o ducă ceva mai bine în această iarnă. Ce-nseamnă asta, rămâne de văzut. În schimb, există o variantă oferită de statul român, și anume ajutorul de încălzire. Autoritățile au emis deja un comunicat prin care se  precicează ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta și care sunt românii care vor beneficia de banii de la stat.

Vine iarna, iar căldură va fi mai puțină, spre deloc

Situația în care se află întreaga Europă ca urmare a închiderii robinetelor de gaze din Rusia, este una fără precedent. Deja anumite state europene și-au luat măsuri de scădere a consumului de gaze. În unele cazuri prin măsuri draconice și chiar absurde, ce se răsfrâng asupra populației.

Dacă ne amintim experiența din iarna anului trecut, cel puțin în București și Timișoara, românii au dus-o prost și atunci cu căldura. Acum, în schimb, lucrurile s-ar putea înrăutăți și mai mult. Asta ca urmare a situației globale

Referindu-ne strict la consumul de gaze, va fi foarte greu. Mai toate orașele mari și-au avertizat locuitorii că anul acesta s-ar putea să fie extrem de puțină căldură în casele românilor.

Cu toate astea, există totuși o speranță venită din partea autorităților, care anunță demararea proiectului Ajutor de încălzire. Aceste măsuri sociale sunt susținute cu bani de la guvern.

Vezi ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta

În acest context au fost anunțați și pașii necesari și ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de încălzire în iarna asta. Este vorba de completarea, în primă fază, a unei cereri, dar și a unei declarații pe propria răspundere.

Demersul se face în baza Legii consumatorului vulnerabil, iar ajutorul de încălzire se va acorda de la data de 1 noiembrie 2022. Așadar, va trebui ca fiecare român care vrea acest ajutor să completeze o cerere și să o depună până pe 15 octombrie a.c.

Pe lângă această cerere, așa cum spuneam, va trebui să completeze o declarație pe propria răspundere. În această declarație se vor enunța componența familiei și veniturile totale ale familiei sale.

În declarația va trebui specificat și sistemul de încălzire utilizat în locuință. Cele două se vor depune unilateral, sau prin asociația de locatari, la primăria de reședință, sau de sector, în cazul Bucureștiului.

Românii care vor beneficia de banii de la stat

O condiție importantă este cea a veniturilor. Dacă ne referim la venitul pe familie, acesta nu trebuie să depășească  1.386 de lei pe fiecare membru.

Dacă ne referim la persoanele singure, veniturile acestora nu trebuie să depășească pe lună 2.053 de lei. Sumele acordate, pentru un singur sistem de încălzire, sunt suportate de stat, după cum urmează:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură, se arată în cuprinsul legii.

 

Dacă vă încadrați într-una din categoriile amintite, aveți timp până pe 15 octombrie. Depuneți actele pentru ajutorul de încălzire pentru iarna lui 2022.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro