Ce trebuie să faci ca orhideea să înflorească de două ori mai repede. Trucul e mai simplu decât crezi

de: Sabina Anastasia
22 03. 2024

(Re)înflorirea unei orhidee depinde de mai multe variabile, cum ar fi asigurarea unor condiții de mediu adecvate și întreținerea regulată a plantei. Dacă vrei să prezinte petale în nuanțe exotice mai des, trebuie să aplici un singur „truc”. Cum faci orhideea să înflorească de două ori mai repede decât până acum.

Cum se taie corect orhideea, pentru a te bucura de flori sănătoase

Orhideea înflorește de la câteva săptămâni la câteva luni pe an. Apoi, intră într-o perioadă de odihnă sau repaus. Acesta este cel mai bun moment pentru a verifica starea plantei, pentru a tăia tot ce e îmbătrânit și neproductiv sau pentru a îndepărta tulpinile pe moarte.

Important! Orhideea este pretențioasă când vine vorba de igienă. Este bine să dezinfectezi instrumentele pe care le folosești pentru îngrjirea ei, inclusiv pentru tăiere, cu alcool izopropilic, chiar și după fiecare tăiere.

Cum faci orhideea să înflorească mai repede, cu ajutorul unei tehnici corecte de tăiere

Când florile încep să se ofilească, pune în aplicare acest truc pentru a determina planta să înflorească din nou, de data aceasta de două ori mai repede. Totul se rezumă la modul în care cureți și tai orhideea. Nu tăia doar partea ofilită a plantei, de deasupra nodului, ci taie întotdeauna vârful complet.

La scurt timp, dacă aplici această tehnică de tăiere a orhideei, vei observa cum floarea produce chiar mai multe flori decât înainte.

Ce să tai corect planta, dacă prezintă suprafețe afectate de putregai

Important! Dacă observi semne vizibile de putregai care afectează orhideea, nu tăia doar suprafața afectată. Bolile fungice se răspândesc rapid și este puțin probabil ca o orhidee afectată să mai poată produce flori.

Taie întotdeauna unde este vizibil țesutul sănătos și acordă plantei timp pentru recuperare, înainte de a înflori din nou.

Chiar și bulbul inactiv al orhideei trebuie tăiat, apoi tratat cu fungicid

În altă ordine de idei, ai grijă să nu îndepărtezi bulbii din spatele plantei, care rămân verzi, dar nu produc frunze sau flori. Ei au totuși un scop: direcționarea nutrienților și a energiei către bulbii activi ai plantei. Dacă nu determină înflorirea plantei în mod direct, nu înseamnă că nu trebuie îngrijiți.

Bulbii din spate sau inactivi, care au rădăcini puține sau absente, nu au șanse de a produce flori. Ei au însă un rol esențial, dar își pot face treaba eficient dacă sunt îngrijiți. Bulbul trebuie tăiat în care iese din rizom, iar tăietura trebuie tratată cu fungicid.