Ce trebuie să facă o persoană vaccinată care a intrat în contact cu o persoană infectată

Ce trebuie să facă o persoană vaccinată care a intrat în contact cu o persoană infectată
Ce trebuie să facă o persoană vaccinat care intră în contact cu una infectată

Pandemia de Covid-19 pare că a împărțit lumea în două tabere, cea a vaccinaților și cea a nevaccinaților. Dar ce ne facem când oricare dintre cele două grupuri anterior menționate intra în contact cu persoanele infectate cu Covid-19?. Dacă rezultatul interacțiunii dintre un nevaccinat și un infectat este deja știut, cel între un vaccinat și un infectat urmează să îl aflăm, ca de altfel, și pașii care trebuie respectați în vederea evitării transmiterii comunitare.

Ce trebuie să faci dacă ești vaccinat, dar interacționezi cu o persoană infectată

Toată lumea știe că riscul la care sunt expuse persoanele nevaccinate este mult mai ridicat față de cel la care sunt expuse cele vaccinate. Cu toate acestea, ambele categorii pot transmite virusul mai departe, însă cei nevaccinați a putea să o facă într-o mai mare măsură, având simptomologie specifică ei înșiși.

Chiar dacă persoanele vaccinate au anumite privilegii pe baza certificatului verde de vaccinare, acestea trebuie să știe că există reguli care le privesc în mod special, tocmai pentru a evita transmiterea virusului mai departe.

1. Dacă o persoană vaccinată este declarată contact direct al unei persoane infectate și testate pozitiv și are simptome specifice, ea trebuie să se pună legii și să accepte ca Direcția de Sănătate Publică să o testeze în cadrul anchetei epidemiologice. În cazul în care testul este pozitiv, persoana vaccinată este obligată să se izoleze timp de 14 zile, începând cu data primului test pozitiv.
2. Dacă o persoană vaccinată este contact direct al unei persoane testate pozitiv, dar nu are simptome specifice, atunci aceasta nu va fi testată de DSP, iar legea te exceptează de la legea carantinării, dat fiind faptul că ești vaccinat.

Persoanele vaccinate, fără simptome, sunt excluse de la carantină

Astfel, un contact direct fără simptome se poate testa doar pe cont propriu, în cazul în care dorește acest lucru.

În concluzie, dacă ești contact direct al unei persoane infectate, dar nu ești vaccinat, trebuie să te izolezi obligatoriu 14 zile. În cazul în care ești contact direct al unei persoane infectate, dar ești vaccinat și asimptomatic, atunci legea te exclude la carantină.

Prevederea apare în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6:

„(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.

(2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică și pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare contactului, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data contactului”, se arată în hotărârea menționată.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI