Ce trebuie să bei înainte de cafea, în fiecare dimineaţă. Medicii, sfat important pentru sănătate

de: Corina Oprea
24 10. 2023

Cafeaua este una dintre cele mai iubite băuturi, fără de care mulți nici măcar nu își încep ziua. Dacă primul tău gând atunci când te trezești este ceașca de cafea, ar trebui să afli că nu este tocmai cel mai sănătos obicei. Medicii au dezvăluit ce trebuie, de fapt, să bem imediat după ce ne trezim.

De ce să nu bei cafea pe stomacul gol

Cafeaua este băutura care ne ajută să ne începem eficient ziua. După doar o gură de cafea, ne simțim deja mai energici și pregătiți pentru o noi experiențe. Este primul gând când ne trezim și primul aliment consumat, în cazul multora.

Dar, potrivit medicului Dr. Tara Scott,  care este director medical la Forum Health Akron și fondator al cabinetului medical Revitalize, nu ar trebui să o bem pe stomacul gol. Există o altă băutură pentru care ar trebui să optăm dis de dimineață.

Dr. Scott spune că este un detaliu pe care nu îl luăm în calcul: cafeaua deshidratează. Cofeina este cea vinovată de acest aspect, mărind producția de urină. Astfel, ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a servi direct cafeaua după trezire.

Cu toate acestea, precizează că nu s-a făcut un studiu specific în această privință. În plus, dacă optați pentru cafea decofeinizată, există o veste bună: deoarece aceasta nu conține cofeină, nu vă deshidratează.

Ce să bem imediat după ce ne trezim

Medicul spune că ar trebui să ne schimbăm obiceiul despre cafea în primele momente după trezire. Dacă vrem să evităm problemele de sănătate, ar trebui să consumăm altceva înaintea băuturii-minune: apă.

Vezi și: Câte calorii are o cafea cu lapte, de fapt. Sigur nu ai știut asta până acum

În timpul somnului, corpul nostru pierde treptat apă prin respirație și transpirație. Consumul de apă dimineața ajută la restabilirea nivelurilor optime de hidratare, pregătind organismul pentru activitățile zilnice.

Apa băută dimineața poate ajuta la accelerarea metabolismului. De altfel, poate sprijini procesul natural de eliminare a toxinelor din corp. Acesta ajută la curățarea rinichilor și a altor organe implicate în detoxifiere.

Apa rece sau cu gheață poate oferi o senzație de trezire și energizare dimineața. Acest lucru vă poate ajuta să fiți mai alert și să vă pregătiți pentru activitățile zilnice.

Este esențial să consumați apă dimineața, deoarece în timpul somnului, organismul nu primește nicio hidratare, ceea ce este deosebit de important. Deficitul de hidratare poate perturba funcționarea generală a corpului.

Chiar și o pierdere de lichide de doar 1% din greutatea corporală poate avea consecințe negative asupra funcției cognitive și a dispoziției, spune Dr. Scott. Important este să ne spălăm și dinții înainte de a servi cafeaua.

„Spălatul pe dinți înainte de a bea cafeaua ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, astfel încât este mai greu ca petele să se lipească de dinți atunci când vă beți cafeaua”, a declarat e dentistul Dr. Jeffrey Sulitzer.

Beneficiile cafelei

Cafeina, un ingredient activ în cafea, poate stimula activitatea creierului și crește nivelul de atenție. Aceasta poate îmbunătăți concentrarea și funcțiile cognitive.

Te-ar putea interesa și: Ce să pui în ibric atunci când fierbe apa pentru o cafea mai puţin amară. Secretul care îi dă un gust special

Cafeaua conține antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Consumul regulat de cafea poate contribui la reducerea riscului de boli cronice.

Studiile au arătat că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc mai scăzut de boli precum diabetul de tip 2, boala Parkinson și boala Alzheimer.

Cafeina poate îmbunătăți performanța fizică prin creșterea nivelului de energie și prin faptul că sporește oxidarea grăsimilor, ajutând la arderea grăsimilor în timpul exercițiilor.

Este important să menționăm că beneficiile cafelei pot varia de la o persoană la alta și depind de cantitatea consumată și de sensibilitatea individuală la cafeină. Este important să avem limite când vine vorba despre cafea și să nu facem excese.

Consumul excesiv de cafea poate avea efecte negative, cum ar fi tulburări de somn, anxietate și dependență de cafeină, dar nu este o regulă valabilă pentru toată lumea.