Ce trebuie să afle părinții și elevii înainte de liceu. Este vital: „Se face coaliție pentru a-l executa”

Ce trebuie să știe elevii și părinții înainte ca micuții să intre la liceu?

Ce trebuie să știe părinții și elevii înainte ca învățăceii să înceapă ciclul liceal? Un lucru prezice nivelul de studii al copiilor. Șerban Iofisescu, expert în educație, pune în pirm-plan cele mai importante lucruri.

Ce trebuie să afle părinții și elevii înainte de liceu?

Șerban Iofisescu susține că sunt doar trei lucruri esențiale pe care părinții și elevii n-ar avea cum să le piardă din vedere atunci când sunt pe cale să aleagă un liceu. Absolvenții claselor a VIII-a au terminat de curând ciclul gimnazial și se gândesc spre viitor, la o nouă etapă. Mulți dintre ei se sfătuiesc cu părinții pentru o decizie bună.

Expertul în educație a făcut o radiografie dură a modului în care unele dintre școli ajung să fie considerate bune doar în raport cu elevii care sunt dezavantajați, folosindu-se ca paravan de copiii cu note mari. Un liceu bun este cel care produce rezultate, adică un procent mare de promovare la examenele importante și un proces de învățământ care să-i ajute pe viitorii liceeni și studenți.

Ce trebuie să știe părinții și elevii atunci când copiii trebuie să aleagă un liceu?
Ce trebuie să știe părinții și elevii atunci când copiii trebuie să aleagă un liceu?

„Profesorii din colegiile de elită lucrează cu elevi selectați”

„Este firesc pentru un liceu care își recrutează elevi care au avut medii peste 9 la evaluarea națională să aibă, după patru ani, 100% promovare la bacalaureat. Profesorii din colegiile de elită lucrează cu elevi selectați: capabili de performanță și proveniți, de regulă, din familii educate și cu un nivel material ridicat. Dar acest lucru nu înseamnă că profesorii din acele colegii fac un efort mai mare decât cei din liceele care recrutează elevi cu rezultate mai scăzute. Cum ajunge codul poștal să prezică nivelul de studii al copiilor. Opinia generală a părinților se oprește însă la note. Este o trăsătură culturală prezentă și în Franța, Anglia, dar nu și în Germania, Austria sau Finlanda. Adică, în prima categorie de țări părinții gândesc similar cu părinții din România, iar în cea de-a doua categorie părinții gândesc mai pragmatic: contează, adesea, mai mult, să ai o meserie bună decât să ajungi la nivel de bacalaureat”
Șerban Iofisescu (Sursa: libertatea.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI