Ce trebuie neapărat să pui în aluatul de clătite ca să nu mai folosești ulei în tigaie

de: Dana Cazacu
26 10. 2021
Ingredientul secret care trebuie pus in aluatul pentru clatite

Clătitele cu lapte sunt o rețetă preferată de majoritatea oamenilor de ani de zile. Sunt ușoare, fragede și aromate. Cele mai bune sunt cele tradiționale servite cu gem, ciocolată sau sirop de arțar, dar puteți folosi această rețetă și ca punct de plecare și să adăugați orice număr de mixuri, cum ar fi fructe de pădure, nuci și chipsuri de ciocolată. Iată ce trebuie să pui neapărat în aluatul de clătite ca să nu mai folosești ulei în tigaie.

Rețetă de aluat de clătite – fără ulei în tigaie

Aceasta este o rețetă grozavă pe care am găsit-o în cartea de rețete a bunicii mele. Judecând după aspectul degradat al acestei cărți de rețete, clătitele au ieșit pe gustul familiei.

Iată ce trebuie să pui neapărat în aluatul de clătite, ca să nu mai folosești ulei în tigaie, potrivit jamilacuisine.ro:

Aluat de clătite – ingrediente

Pentru a face o porție de clătite care să nu se prindă de tigaie, chiar dacă nu punem ulei este nevoie să folosim următoarele cantități:

  • jumătate de litru de lapte
  • 280 de grame de făină
  • 100 ml de apă minerală
  • 50 de grame de unt topit
  • 6 ouă
  • esență de vanilie
  • sare.

Ingredientul vedetă al aceste rețete este untul. Așadar, dacă punem unt în aluatul de clătite, nu trebuie să mai punem ulei în tigaie ca să nu se prindă clătitele.

Modul de preparare al clătitelor

Pentru a prepara un aluat de clătite care nu se prind de tigaie chiar dacă nu se folosește ulei, este nevoie să fie parcurși următorii pași. Se începe prin a pune făina într-un bol, peste care se adaugă un praf de sare, pentru gust. Se amestecă cele două ingrediente, ușor, cu ajutorul unui tel, apoi se adaugă cele șase ouă, nefiind nevoie ca acestea să fie bătute. Se amestecă continuu până la obținerea unui amestec omogen,

După ce se amestecă totul foarte bine se adaugă câte puțin lapte, apoi iarăși se amestecă, subțiind astfel compoziția și evitând formarea cocoloașelor. Când devine suficient de subțire se poate adăuga tot laptele rămas. Apoi se adaugă și apa minerală, untul topit și răcit amestecând în continuare. La sfârșit se pune esența de vanilie și se încorporează și aceasta. Compoziția se lasă deoparte aproximativ jumătate de oră.

Modul de prăjire al clătitelor

Pentru a prăji clătitele se pune o tigaie pe foc, la încins. Se poate unge cu puțin ulei, însă nu este neapărată nevoie, deoarece clătitele nu se vor prinde de tigaie deoarece am pus unt când am făcut aluatul.

Când tigaia s-a încins se pune aproximativ un polonic din compoziție și se lasă la prăjit cam 2 minute la foc mediu, după care se întoarce și se mai lasă încă jumătate de minut, apoi se scoate. Ne dăm seama când sunt gata de prăjit, deoarece se vor desprinde ușor de pe margini. Se procedează astfel până se termină compoziția.