Ce temperatură trebuie să ai în camera în care dormi. Mulţi români comit această greşeală şi dau mulţi bani la facturi

de: Bișinicu Andreea
19 11. 2022

În perioada mai rece a anului, toți oamenii caută soluții ingenioase pentru a le fi cald în intimitatea propriului cămin, indiferent dacă au sau nu centrală termică instalată în locuință. Oricât de cald ți-ai dori să fie la tine în casă, specialiștii menționează care este temperatura optimă pe care trebuie să o reglezi în dormitor.

Cât de cald trebuie să fie în dormitor, pentru a te putea odihni cum trebuie

Un somn liniștit și relaxant este esențial pentru sănătatea noastră, în special pentru odihnirea creierului. Dacă pe timp de vară nu ne facem astfel de probleme, iarna ne preocupăm de cât de cald să fie în interiorul locuinței, în special în camera în care dormim.

Deși ești, câteodată, tentat să setezi termostatul de la centrală pe o gradație mult prea mare, fiind o persoană friguroasă, specialiștii atrag atenția asupra acestui lucru, explicând la ce temperatură ar trebui să te odihnești, pe timpul nopții, în dormitor.

În momentul în care temperatura din încăperea în care dormi este fie prea mare, fie prea mică, organismul uman va depune eforturi suplimentare în timpul somnului, pentru a încerca să regleze temperatura corpului în funcție de cea a mediului.

Conform oficialilor de la Organizația Mondială a Sănătății, este indicat să te odihnești, pe timp de noapte, la o temperatură de 18 grade în dormitor. În cazul sugarilor și a copiilor mici, temperatura optimă variază între 18 și 21 de grade.

Ce temperatură trebuie fixată în dormitor în timpul verii

Dacă în sufragerie sau camera de zi, temperatura trebuie să atingă 22 de grade, pentru adulți, în camera unde dormim este indicat ca valorile termice să scadă puțin, până la maximum 20 de grade.

„Pe timpul iernii, când afară temperatura medie, pe timpul nopții, ajunge la valori de -1 – -2 grade Celsius, în casă temperatura nu trebuie să fie mai mare de 18-20 de grade Celsius.

Și chiar dacă se ajunge afară la o temperatură de -10, în dormitor temperatura pe timpul nopții nu trebuie să depășească 21 de grade.

Pe timpul verii, pentru un somn odihnitor, temperatura din dormitor se poate încadra și în intervalul 20-22 de grade, fără să depășească 24 de grade.

Trebuie să ții cont că diferența de temperatură de afară față de cea din interior să nu fie mai mare de 15 grade, pentru a nu se produce disconfort.”, scriu cei de la Somn Art.

De asemenea, ține cont de faptul că umiditatea crescută în camera unde dormi îți va afecta calitatea somnului și nu te vei odihni propice.

Citește și Zona din România în care e zăpadă în toată regula. Vremea se schimbă radical, ce ne aşteaptă în decembrie