Ce taxe se măresc de la 1 iulie 2022. Unde vor da românii mai mulți bani
Ce taxe se măresc de la 1 iulie 2022 și câți bani vor trebui să mai scoată românii din buzunare. Este din păcate vestea neplăcută a acestei luni. Deși, inițial, actuala guvernare anunța că nu se vor mări, iată că astăzi suntem în fața acestei situații. În decembrie 2021 Ministerul Finanțelor publica „Strategia Fiscală și Bugetară pentru perioada 2022-2024”, plan în care erau anunțate obiectivele politicii fiscale și bugetare pentru orizontul 2022-2024.
Din păcate, un nou proiect se află pe masa guvernului. Acesta are în vedere mărirea accizelor și a TVA-ului, spun surse guvernamentale, Se dorește, de asemenea, și impozitarea dividendelor. În cele ce urmează ne-am propus să aflăm unde vor da românii mai mulți bani.
Ce taxe se măresc de la 1 iulie 2022. Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor
În planul publicat în decembrie anul trecut, „Strategia Fiscală și Bugetară pentru perioada 2022-2024”, Ministerul se lăuda cu măsurile care au fost luate de guvern. Măsurile au reușit să asigure relansarea economiei, se mai spune în raport. S-a înregistrat o creștere de 7% în 2021, arată datele. În același timp, s-a menținut o creștere sustenabilă și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2023-2025.
Procentul, conform planului, este mai mare prin comparație cu cel estimat a fi înregistrat la nivelul UE și la nivelul Zonei Euro de 4,3%. Șocul economic provocat de pandemie a avut o particularitate a unei reveniri relativ rapide a PIB-ului real la nivelurile de dinainte de pandemie în cazul României. Cu toate aceste măsuri menționate, deficitul bugetar a fost în creștere, la fel și rata inflației.
Ulterior, după 24 februarie (invazia Ucrainei), lucrurile au luat un alt traseu, neprevăzut. Noua situație a dus la o nouă criză, atât economică, cât și socială. Conform datelor, cele mai recente, deficitul bugetar al României s-a redus cu 20% față de anul precedent, la 1,6% din PIB, în perioada ianuarie-mai 2022.
Cu toate astea, Ministerul Finanțelor anunță că taxele se măresc de la 1 iulie 2022. Este vorba de majorarea TVA-ului, în primă fază, de la 5 la 9%. Noua majorare are în vedere serviciile de restaurant, catering, și serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier. O altă majorare, de data asta de la 9 la 19% a TVA-ului v afi la produsele cu conținut ridicat de zahăr. Măsura era deja prevăzută, încă din aprilie anul curent.
Unde vor da românii mai mulți bani, începând cu luna viitoare?
Ministerul finanțelor anunță o nouă majorare a accizelor la alcool și tutun, detaliem imediat și procentele. Deși au existat discuții aprinse, în cele din urmă s-a ajuns la un conses și asupra impozitării dividendelor. Cu alte cuvinte, de la 1 iulie procentul de impozitare va crește, de la 5% la 8%. Măsura are în vedere toate companiile de stat și se va elimina scutirea de impozite pentru fondurile de pensii private.
Așa cum spuneam, taxele se măresc de la 1 iulie, printre măsurile anunțate fiind acciza la alcool, care va avea o creștere până la 20%. Același lucru se va întâmpla și cu accizele la tutun, aici creșterea fiind până la 31 de lei pe an. În această zonă planul MF este de a majora acciza la țigare până la 50% în anul 2024.
Conform unei analize PLaytech.ro, la nivelul anului 2021 românii au avut un procent de aproximativ 33% din cheltuielile unei gospodării în 2021 au fost reprezentate de taxe, impozite și contribuții sociale.
„În medie, pe anul trecut, acestea s-au ridicat la 1620 de lei lunar pe gospodărie. Cel mai mare procent din încasări s-a dus către impozitul pe salariu – 15% (14,8% în 2020), urmat de contribuțiile de asigurări sociale (pentru pensie, fondul de șomaj și asigurările de sănătate), peste jumătate din totalul impozitelor – 84,3% (84,5% în 2020). Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent raport din partea INS.”, spune analiza Playtech.
TVA locuințe mai mare cu 5% în 2022
Dacă deja am vorbit de majorarea TVA la podusele cu conținut ridicat de zahăr și serviciile hoteliere, catering și restaurant, nu ar trebui să ne surprindă majorarea de 5% la TVA-ul pentru locuințe. Legat de zona de imobiliare, guvernul are în vedere și eliminarea deducerii de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se va impozita cu procente cuprinse între 1% sau 3%.
În noul plan nu s-au luat, nici acum, în calcul impozitarea progresivă, impozitarea multinaționalele cu 15% din profit (taxa de solidaritate), și multe altele. Disensiunile dintre PNL și PSD pe aceste teme nu au ajuns la o concluzie. Mare parte din propuneri a fost respinse de PNL.