Ce sunt petele negre de pe roșii, de fapt. Sunt sigure pentru consum?

de: Ionuț Vieru
16 07. 2024

Probabil că ai observat unele petele mici și negre de pe tomate, dar nu știai sigur ce sunt ele, de fapt. Acestea apar după o perioadă de timp, dar mai pot fi consumate roșiile după?

Ce semnifică punctele negre de pe roșii

Roșiile se număra printre cele mai consumate alimente, iar în această perioadă caniculară, sunt perfecte, datorită conținutul ridicat de apă. Cu toate acestea, trebuie alese cu grijă, deoarece se pot strica foarte repede dacă nu sunt păstrate în anumite condiții.

Cu siguranță ai observat și tu unele tomate care au puncte mici și negre. Poate le-ai ignorat complet prima dată, dar specialiștii ne recomandă să nu cumpărăm astfel de roșii.

Aceste puncte negre reprezintă mucegaiul care se dezvoltă pe tomatele alterate. Aceste microorganisme pot elibera în fruct compuși foarte toxici pentru organismul nostru.

Desigur, consumul accidental al unei roșii alterate nu va avea un efect mare asupra sănătății noastre, dar poate deveni o problemă majoră atunci când are loc în mod repetat.

Avertismentul specialiștilor

Experții ne spun că unele alimente mucegăite pot fi consumate în siguranță, dar majoritatea pot crește riscul de cancer.

„Există anumite mucegaiuri nobile. Mucegaiurile nobile sunt Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti, Penicillinum specific salamurilor crude uscate. Teoretic sunt testate și nu generează compuși numiți micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, la Antena 3 CNN.

De asemenea, există alte tipuri de mucegai care generează micotoxine, periculoase pentru corpul uman. Alte alimente care pot dezvolta compuși toxici sunt pâinea, cerealele și laptele.

În privința roșiilor, specialiștii ne recomandă să le evităm dacă prezintă urme de deteriorare. Aceste legume trebuie păstrate în condiții adecvate, pentru a preveni apariția mucegaiului și a acelor pete mici negre.

„O felie de pâine, odată ce este o mucegăită, nu trebuie consumată. Și este bine să nu o consumăm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este bine să curățăm mucegaiul de pe pâine și să o consumăm.

Pentru că acea substanță difuzează. La fel și în cazul legumelor și fructelor. Odată ce s-au alterat, de exemplu, sunt acele roșii care au niște punctișoare negre. Acelea sunt niște microorganisme care pot genera, în întregul produs, compuși care sunt toxici pentru organism.

Nu o să ne fie rău în momentul acela, pentru că acea toxicitate se manifestă prin acumulare. Dar mâncăm astăzi, mâncăm mâine, mâncăm poimâine și declanșăm anumite reacții în organism.

Clădim ceva rău. Stimulăm anumite celule pe care noi nu ne-am dori să le avem sau să se dezvolte. Și apar cancerele”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară.