Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre legea certificatului verde: ”Acesta este lucru pe care eu îl înţeleg”

de: Rosu Ioana
03 11. 2021

România se află într-un scenariu extrem de sumbru, astfel că ieri au fost anunțate 591 de noi decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. Chiar și așa, Camera Deputaților a respins ieri dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis un mesaj dur la adresa politicienilor care au considerat necesară și benefică această respingere.

„Ceea ce semănăm, asta vom culege mai târziu”

Medicul Valeriu Gheorghiță a transmis recent un mesaj de conștientizare către zona politică, acolo unde ieri s-a decis din nou soarta grea a românilor. În ziua cu 591 de decese, membrii PSD, PNL, UDMR și AUR au respins cererea USR de urgentare a dezbaterilor pe certificatul verde în Camera Deputaților, după ce, cu o săptămână în urmă, această cerere fusese respinsă și de Senat.

Potrivit specialistului, această hotărâre luată de cei care au putere decizională în acest moment arată faptul că în România nu există nicio criză sanitară și nicio urgență epudemiologică. Mai mult, aceasta a dat asigurări că rezultatele negative nu vor întârzia să apară după aceste decizii.

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, a transmis medicul militar.

“Situația nu se va schimba”

Din păcate, medicul Valeriu Gheorghiță susține că orice măsură adoptată doar cu scopul scăderii numărului de infectări va fi insuficientă, atâta vreme cât rata de vaccinare nu va crește, iar cetățenii vor fi la fel de vulnerabili în fața virusului pentru perioada următoare sau chiar pentru posibile alte valuri.

“Eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, care să fie logice încât pe de o parte să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare.

Pentru că altfel, dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reușim să creștem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă și susceptibilă la îmbolnăviri în perioada lunilor următoare.

Situația nu se va schimba. Noi trebuie să avem o viziune în momentul de față nu pentru o lună, nu pentru două luni, ci pentru perioada lunilor următoare și chiar anul viitor”, a concluzionat medicul Valeriu Gheorghiță.