Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși. Mesaj pentru populație

Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși. Mesaj pentru populație
Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși. Mesaj pentru populație

Într-un mesaj adresat oficialilor NATO, Generalul Ben Hodges avertiza că Rusia poate invada România pentru a testa NATO. Este vorba de fostul comandant al armatei americane din Europa

Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși

Acesta avertiza  că scoaterea soldaților americani din Europa este un demers riscant, deoarece ar putea determina Rusia să testeze capacitatea de apărare a NATO, în condițiile în care președintele american Donald Trump intenționează să retragă 9.500 de soldați din cele 34.500 de trupe staționate în Germania. Informația fiind publicată de Wall Street Journal săptămâna trecută.

”Dacă consideră că nu suntem coezivi, pot decide să lanseze o incursiune în România sau în Marea Baltică și să amenințe că vor folosi arme nucleare pentru a vedea cum răspundem”, a declarat Ben Hodges pentru ziarul britanic The Times.

Președintele Trump a îndrumat Pentagonul să retragă mii de trupe americane din Germania până în septembrie, o acțiune care va remodela dramatic poziția militară a SUA în Europa și reflectă tensiunile crescânde între Washington și Berlin cu privire la cheltuielile militare și alte probleme de securitate.

Ordinul de scoatere ar reduce prezența trupelor americane în Germania cu 9.500 din cei 34.500 de membri ai serviciului care sunt repartizați permanent acolo. De asemenea, ar limita la 25.000 numărul trupelor americane din întreaga Europă.

Un aliat-cheie al președintelui Donald Trump și alți parlamentari ai congresului au criticat Casa Albă pentru că intenționează să retragă mii de membri ai serviciilor americane din Germania, numind-o o decizie cu viziune scurtă care va răni pregătirea militară. În ciuda lipsei de detalii, mișcările au atras o preocupare considerabilă din partea Congresului, în care parlamentarii în ultimii ani au ripostat la afirmațiile lui Trump potrivit cărora Statele Unite subvenționează prea mult responsabilitățile naționale ale apărării aliaților străini.

Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși. Mesaj pentru populație
Ce spune Traian Băsescu despre invadarea României de către ruși. Mesaj pentru populație

În acest context, fostul președinte Traian Băsescu a făcut câteva afirmații, odată legate de intenția americană de a retrage masiv trupe de pe teritoriul continentului european, dar și pe marginea afirmațiilor și scenariului avansat de către fostul comandant al armatei americane din Europa, Generalul Ben Hodges.

”Nu cred că tonul pe care a formulat generalul Hodges această supoziție este unul care trebuie să ne alarmeze. Orice șef de stat, inclusiv președintele Iohannis, și orice comandat de trupe aliate din Europa are în vedere, în orice clipă, posibilitatea unui atac din partea Rusiei, iar pentru asta se pregătește Alianța tot timpul”, a spus Traian Băsescu.

Mesaj pentru populație din partea fostului președinte Băsescu

Noua strategie de apărare națională a României, aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) și trimisă spre aprobare Parlamentului, vorbește pentru prima dată despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și „militarizarea Mării Negre”.  Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reacționat la documentul afirmând că România intenționează să-l folosească pentru a spori prezența NATO și SUA în regiunea Mării Negre.

Bucureștiul va contribui la creșterea în continuare a tensiunilor și a lipsei de încredere în regiune, în loc să devină furnizor de stabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, într-o conferință de presă. Imediat după această declarația a venit și reacția Ministerului de Externe de la București, astfel că Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, la chemat la discuții pe ambasadorul rus în România, Valery Kuzmin, pentru a vorbi despre declarația Ministerului rus de Externe.

Plecând de la acest lucru, fostul președinte, Traian Băsescu, a ținut să transmită un mesaj din care ar trebui să înțelegem că un astfel de scenariu, în intervalul următor, nu este unul plauzibil și că nu ar trebui să ne facem prea mari griji.

”Un răspuns la acest risc s-a stabilit la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014, iar efectele le vedeți și dumneavoastră, bază militară aeriană la Turda, bază militară aeriană la Kogălniceanu, sistem antirachetă la Deveselu, câteva mii de pușcași marini care tot timpul sunt dislocați în România pentru aplicații comune pe tot Flancul Estic. Generalul Hodges este un mare prieten al României și în perioada în care a fost comandantul forțelor aliate din Europa țara noastră nu i-a fost indiferentă.”, a mai declarat Traian Băsescu.