Ce spune Klaus Iohannis despre explozia preţurilor în România. Reacţia preşedintelui despre situaţia economică

de: Ștefan R. Apostol
01 09. 2021

Românii suferă în aceste zile de explozia prețurilor, cu toate că premierul Cîțu spune că economia duduie. Reacțiile clasei politice din opoziție pe marginea acestor scumpiri galopante sunt dure. Într-o încercare de a liniști spiritele Klaus Iohannis a ieșit astăzi în fața presei și a discutat despre situația în care se află astăzi România.

Florin Cîțu anunță că economia României este în creștere

România a făcut recent titluri internaționale pentru ritmul impresionant în care a revenit la creșterea economică anul acesta, după ce economia s-a contractat cu 3,9 la sută din cauza restricțiilor COVID-19 în 2020, pentru prima dată într-un deceniu.

Acest lucru a fost, în mod surprinzător, sărbătorit de guvernul Cîțu ca dovadă a sănătății economiei românești în pofida pandemiei. În luna mai, după ce Eurostat a anunțat că economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în primul trimestru al anului 2021, la 2,8%, premierul Florin Cîțuu a declarat presei: „În următorii ani, mă aștept ca creșterea economică să depășească toate estimări făcute până acum și că toți românii vor beneficia de aceasta.

Câteva zile mai târziu, în iunie 2021, un studiu Deloitte a enumerat România, împreună cu Australia, Lituania, China, Chile și Coreea de Sud, drept una dintre cele șase țări din lume al căror PIB a crescut în timpul pandemiei. Până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021, economia românească se extinsese cu 1% față de sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2019, ultimul trimestru înainte ca economiile din Europa să nu fie afectate de pandemie.

Dar datele anunță o revenire sănătoasă la o creștere susținută a PIB-ului, iar experții sunt de acord că România s-a adaptat mult mai bine decât majoritatea celorlalți la criza economică provocată de restricțiile pandemice, și văd un viitor promițător. Dar, de asemenea, avertizează că revenirea vine în detrimentul deficitului public, care va trebui redus drastic în următorii ani.

Economia românească salvată de sectorul IT și de banii publici

Specialiștii atribuie parțial revenirea rapidă la creștere vigoare a sectorului IT, care în 2018 reprezenta 6% din PIB. În afară de acest aspect, sectorul public a injectat cantități mari de numerar pe piață. Pe de o parte, aceasta a venit sub forma unor scheme de compensare guvernamentale pentru a sprijini companiile afectate de blocare și lucrătorii lor.

Dar a venit și sub forma fondurilor UE pe care România nu le absorbea din cauza lipsei de capacitate de a veni cu proiecte eligibile și care au fost redirecționate către întreprinderi mici și mijlocii. Aluzia este la numărul mare de companii locale, în special în servicii de ospitalitate și curierat, care au prosperat în timpul pandemiei din cauza exploziei comenzilor online. Nu în ultimul rând, agricultura, a cărei pondere în economia României este mai mare decât în ​​majoritatea economiilor UE, a rămas neafectată de criză.

Cu toate astea România resimte explozia prețurilor

Deși toate datele indică o creștere economică fără precedent, se pune întrebarea de ce România resimte explozia prețurilor. Pe de-o parte este efectul liberalizării piețelor de energie electrică și gaze naturale, de cealaltă parte un alt efect este deprecierea leului și fluctuațiile de pe piețele valutare.

Toate acestea la un loc au determinat explozia prețurilor, iar majoritatea românilor se plâng că nu vor mai putea face față. Peste toate acestea au mai apărut și problemele la facturile de servicii, multe dintre ele umflate sau greșite, forțându-i pe români la plata unor sume inexplicabile.

Într-o încercare de a calma spiritele și de a liniștii populația, Klaus Iohannis a ieșit astăzi într-o discuție cu presa, la Palatul Cotroceni. Iohannis a admis că premizele economice sunt de bun augur, dar guvernanții ar trebui să facă ceva și să stopeze explozia prețurilor resimțite din plin de români.

„În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă.

Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze. Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul”, a declarat Klaus Iohannis.