Ce spune Dr. Mihai Craiu despre miocardita la băieți și infertilitatea la fete, după vaccinarea anti-covid-19

de: Ștefan R. Apostol
09 10. 2021

Noi studii legate de de vaccinările la copii, în general băieți de 12-15 ani, arată riscul unor evenimente adverse cardiace, cum ar fi miocardita, după a doua doză de vaccin Pfizer și BioNTech. Incidneța, spune studiul, este de aproximativ patru ori mai mare decât riscul adolescenților de a fi internați în spital ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2. Studiul a mai estimat că rata miocarditei cardiace după a doua doză de vaccin a fost de 162,2 cazuri la milion la băieții sănătoși cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani și 94,0 la milion la cei cu vârsta cuprinsă între 16-17 ani. Pentru fete, rata a fost de 13 la milion la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și de 13,4 la milion la copiii cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani.

Au apărut cazuri de miocardită după a doua doză de vaccin Pfizer și BioNTech

Studiul retrospectiv, care nu a fost încă evaluat , a folosit sistemul de raportare adversă a vaccinului din SAmerica pentru a identifica rata miocarditei post-vaccinare la copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 și 16-17 ani, între ianuarie și iunie 2021 după a doua doză a vaccinului Pfizer-BioNTech. Cercetătorii au concluzionat că rata evenimentelor adverse cardiace după cea de-a doua doză a depășit rata așteptată de 120 de zile covid-19 la spital, atât la o incidență moderată, cât și la o mare a infecției cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au estimat că rata miocarditei cardiace după a doua doză de vaccin a fost de 162,2 cazuri la milion la băieții sănătoși cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani și 94,0 la milion la cei cu vârsta cuprinsă între 16-17 ani. Pentru fete, rata a fost de 13 la milion la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani și de 13,4 la milion la copiii cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani.

Aproape toți, în proporție de 86%, dintre băieții afectați aveau nevoie de o formă de îngrijire spitalicească, au spus cercetătorii studiului. Prin comparație, la ratele actuale de infecție, riscul ca un adolescent sănătos să fie internat în spital în termen de 120 de zile de la infecție este estimat la 44 la milion, cel puțin în Statele Unite ale Americii.

Medicii români infirmă datele de până acum

Deși studiile arată că există un oarecare risc la băieți, medicii români spun că nu este cazul să se alarmaze prea tare, chiar dacă datele de ultimă oră din Israel, precum și studiul american, spun că aceste riscuri există. Medicul Mihai Craiu este printre cei care au infirmat aceste posibile situații ce ar apărea după a doua doză de vaccin, declarând:

„Miocardita a fost observată și raportată mai întâi în țara care a vaccinat cei mai mulți adulți tineri – Israel. Acum avem date populaționale foarte mari, care ne spun că, în principiu, avem între 6 și 16 cazuri de miocardită la 100.000 de doze (de vaccin – n.r.).

Bun, cifrele sunt ca niște cifre. Dar ele trebuie luate în context. Miocardita pe care o produce boala, în cadrul sindromului inflamator multisistemic: aici, dintr-o mie de infectați, un copil poate să facă sindrom inflamator multisistemic.”, spune medicul Mihai Craiu.

Studiile la care face referire medicul român au apărut în urmă cu două luni, cam în același timp cu studiul făcut de cercetătorii americani, aceștia trăgând semnalele de alarmă privind cazurile de miocardită la copii. Cu toate astea medicul Mihai Craiu este de părere că nu sunt demonstrate datele, decât numai în iminența unui număr important de decese.

„Marea Britanie și Norvegia – și au mai apărut câteva săptămâna asta – au oferit adolescenților o singură doză din vaccinuri, pentru că s-a observat că marea majoritate a miocarditelor apar la 2-3 zile după doza a doua.

Cu alte cuvinte, părinții băieților care au făcut deja doza a doua nu trebuie să facă o psihoză și să meargă la toți cardiologii și să caute miocardită, dacă nu s-a întâmplat ceva imediat. Și e evident dacă au făcut acești tineri miocardită”, a mai arărat medicul.

„Este un scenariu care pleacă de la similitudini”

O altă teorie care a apărut imediat după începerea imunizării copiilor, și mai ales a fetelor minore, este aceea că vaccinul, după două doze, determină infertilitatea tinerelor fete. Teoria, deși nedemonstrată, a creat o adevărată isterie în rândul părinților. Același medic a încercat să facă lumină și în acest caz, afirmând următoarele:

„Da, ea (teoria – n.r.) a circulat încă de când a început vaccinarea adulților și este un scenariu care pleacă de la similitudinea unei anumite structuri proteice care e necesară pentru a menține sarcina (…), se numește sincițină, seamănă o anumită porțiune din această structură antigenică cu o porțiune a zonei de Spike (proteina Spike din virusul SARS-CoV-2 – n.r.).

Și a fost emisă ipoteza că, dacă anticorpii împotriva porțiunii ăleia din proteina Spike ar afecta sincițina, este posibil să scadă fertilitatea. Trebuie spus că (…) seamănă cu ceva foarte mic într-o ecuație enormă de antigene. E ca și cum ne-am uita așa într-o aglomerație de oameni și vedem pe cineva care are o pană la pălărie și spunem A, ăla e fazan. Nu e adevărat”, a mai afirmat Mihai Craiu, la Digi 24.