Ce spune Alexandru Rafila despre medicii care primesc șpagă: „Nu pot să am niciun fel de respect”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că alinarea suferinței și dragul de oameni trebuie să reprezinte cartea de vizită a unui medic, nicidecum onorariul cu care este răsplătit. Ce spune oficialul PSD despre cadrele medicale care solicită – direct sau indirect – mită de la pacienți.
Cum începe schimbarea în bine a sistemului medical
Instituțiile care prezintă un anumit tip de organizare – cum sunt și spitalele – oferă în spațiul public o imagine care conduce la conturarea unui sentiment de apreciere din partea populației. Dacă vrem să avem un sistem de sănătate performant, percepția publicului trebuie modificată.
Schimbarea vine, în primul rând, de la oamenii care lucrează în sistemul de sănătate, indiferent că este vorba despre medici sau manageri de spitale, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, invitat în podcastul lui Mihai Morar, în care a vorbit și despre cadrele medicale care solicită mită.
Ce a spus Alexandru Rafila despre șpaga din spitale
Problema șpăgilor este una dintre cele mai des comentate situații în spațiul public. Mulți cetățeni au acuzat, de-a lungul anilor, că din cauza faptului că nu scot bani în plus din buzunare medicii le acordă atenție. Nici până astăzi, problema acordării de mită nu a fost soluționată.
Alexandru Rafila a fost confruntat direct cu problema plăților suplimentare făcute medicilor de către pacienți, pentru a primi îngrijirile medicale cuvenite. Ministrul Sănătății și-a exprimat dezacordul față de această practică, explicând că problema are rădăcini psihologice, de fapt.
„Nu pot să am niciun fel de respect, chiar dacă e bun”
„Pentru un medic pentru care, într-o conversație cu pacientul, este vorba mai mult despre onorariu, nu pot să am niciun fel de respect, chiar dacă poate este un medic bun.
E o chestie psihologică destul de puternică această lăcomie de obținere de venituri. Da, sunt de acord, medicii trebuie să aibă o protecție financiară, să poată să intruiască, să participe la conferințe. În principiu, partea aceasta este soluționată, pentru că în 2018 veniturile medicilor au crescut semnificativ comparativ cu alte profesii”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a subliniat că persistența în a cere șpagă de la pacienți – bani necuveniți – reprezintă o problemă mult mai profundă decât ar putea să pară. Ea ține în principiu de două aspecte: lipsa de educație și lipsa conștiinței profesionale, este de părere Alexandru Rafila.
Oficialul PSD a susținut că problema de a cere șpagă în anul 2023 reprezintă o chestiune ce ține de patologie, altă explicație care să justifice acest obicei nefiind plauzibilă.