Ce spun specialiștii despre oamenii care decorează casa de Crăciun în luna noiembrie. Foarte mulți români s-au luat după moda asta

de: Daoud Andra
17 11. 2024

Multor oameni le place să intre în spiritul Sărbătorilor cât mai devreme și decorează casa de Crăciun încă de la începutul lunii decembrie. Există însă și o categorie de persoane care pun decorațiunile din luna noiembrie, imediat după Halloween. Psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

Ce înseamnă dacă îți decorezi casa de Crăciun în noiembrie

Chiar dacă suntem în luna noiembrie, magazinele sunt pline de decorațiuni pentru Crăciun, iar mulți oameni le cumpără și le pun deja prin casă. Unii chiar au împodobit deja bradul, iar primul târg de Crăciun din România și-a deschis porțile, cu mai mult de o lună înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Specialiștii spun că decorațiunile timpurii nu sunt doar un moft, ci pot avea legături profunde cu starea de spirit și nostalgia oamenilor. Psihologii explică faptul că decorațiile de Crăciun declanșează emoții pozitive și stârnesc amintiri plăcute din copilărie. Amy Morin, psihoterapeut din Florida, susține că oamenii care își împodobesc casa devreme încearcă să recreeze magia sărbătorilor din trecut.

„Pentru mulți, Crăciunul era o perioadă magică în copilărie, plină de bucurie. Decorarea casei mai devreme le permite să prelungească acel sentiment de fericire și anticipare”, explică aceasta, potrivit DailyMail.

Un alt motiv este dorința de a contracara stresul cotidian, mai spun cei care analizează comportamentul uman. Într-un context marcat adesea de incertitudine și evenimente negative, decorarea casei pentru Crăciun oferă un refugiu emoțional. Luminițele și culorile festive contribuie la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit, oferind o doză de optimism în lunile friguroase.

Ce rol au decorațiunile exterioare

Profesorul Erlanger A. Turner, specialist în psihologie clinică, afirmă că decorațiile timpurii sunt legate de teoria anticipării bucuriei. „Prin decorarea timpurie, oamenii își prelungesc senzația de emoție și fericire asociată sărbătorilor”, explică el. Pregătirea pentru Crăciun devine un mod de a aduce puțină veselie în viața de zi cu zi, chiar și înainte ca sărbătorile să înceapă efectiv.

De asemenea, decorațiile festive contribuie la crearea unei atmosfere prietenoase. Un studiu din 1989 arată că locuințele împodobite pentru Crăciun sunt percepute ca fiind mai primitoare, iar locatarii acestora sunt considerați mai sociabili. Astfel, decorațiile pot avea și o funcție socială, de a întări legăturile cu cei din jur.

Steve McKeown, psihanalist britanic, adaugă că persoanele care decorează casa foarte devreme ar putea încerca să compenseze pentru o copilărie în care Crăciunul nu a fost sărbătorit cu mult entuziasm. Prin urmare, aceștia investesc mai mult timp și energie în a face sărbătoarea cât mai specială, recreând magia pe care și-au dorit-o întotdeauna.

O altă tendință observată este percepția că sărbătoarea se termină imediat după 25 decembrie, deși în calendarul creștin, perioada festivă continuă până pe 5 ianuarie. Multe persoane își strâng decorațiile imediat după această dată, marcând sfârșitul festivităților, ceea ce contravine tradiției celor „12 zile de Crăciun”, întâlnită în multe culturi.

Indiferent că alegi să decorezi casa în noiembrie, la începutul lui decembrie sau mai aproape de Crăciun, decorațiunile de sărbătoare ar trebui să rămână în casă cel puțin o săptămână, mai exact până după Revelion, pentru a ne bucura din plin de magia acestei perioade.