Ce soluție genială a găsit un român ca să scape de facturile mari la energie. Nu a încălcat legea

de: Ioana Bucur
19 10. 2022

Facturile cresc și se anunță o iarnă extrem de dificilă pentru români. În căutarea unor variante care să îi ajute să își scadă cheltuielile, unii au luat măsuri inedite. Este cazul unui român care a descoperit o soluție genială ca să scape de facturile mari la energie. Vecinii săi se declară deranjați de situație, însă autoritățile au explicat că bărbatul nu a încălcat legea.

Soluția găsită de un român din Cluj-Napoca pentru a scăpa de facturile mari la energie

Ce rămâne de făcut în condițiile în care se anunță o iarnă cu facturi uriașe? Unii români au început să pună bani deoparte încă din vară, pe care să îi folosească pentru a achita facturile din lunile următoare, alții au luat măsuri, făcând investiții importante pentru a-și micșora consumul de energie.

Este cazul unui bărbat din Cluj-Napoca. Soluția găsită de el pentru a scăpa de facturile mari la energie este una eficientă, dar nu tocmai pe placul vecinilor săi de bloc.

Acum aproape trei ani, și-a montat la geamul apartamentului mai multe panouri fotovoltaice de mici dimensiuni – mai exact, 16. Dispozitivele cu siguranță i-au redus mult consumul lunar, ceea ce înseamnă, automat, și cheltuieli mai mici. Dacă proprietarul vede doar beneficiile investiției sale, vecinii sunt de altă părere.

„Dacă ar locui în blocul meu, nu mi-ar plăcea deloc, pentru că nu arată bine. Dacă vrea să-și instaleze cineva panouri fotovoltaice să și le pună pe acoperiș și să facă de acolo conducerea la instalația electrică. Ideea este grozavă. Și eu mi-aș pune deasupra blocului.”

„Mie nu-mi place. Dacă face ceva, să pună deasupra, ca să nu fie chiar așa bătător la ochi să… Mie nu-mi place. Ori faci o treabă calumea, ori să nu faci nimic” – spun oamenii, potrivit Digi24.

Bărbatul nu a încălcat legea

În ciuda nemulțumirilor iscate în rândul vecinilor, autoritățile punctează că bărbatul nu a încălcat nicio lege.

„Legislația de astăzi nu prevede obligativitatea obținerii unei autorizații de construire pentru astfel de situații. Însă, noi urmărim acest fenomen, vedem cum evoluează la Cluj-Napoca, iar în funcție de situație ne vom adapta și în funcție de legislația existentă și cea viitoare”, a explicat Iulia Perșa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Panourile fotovoltaice se pot instala și la bloc, doar că acestea se instalează, de cele mai multe ori, pe acoperișul clădirii.

„Bineînțeles, respectând toate normele de construcție și tot ce trebuie pentru încărcare și protejarea hidroizolației. Problemele apar când trebuie distribuită această energie, pentru că ar trebui să se facă individual, dacă nu este un contor de bloc general și aici intervin probleme de costuri, că nu toți, chiar dacă-și dau acordul, nu toți pot să-și permită, până la urmă, toată investiția”, a precizat Cătălina Pop – director marketing companie de sisteme fotovoltaice, potrivit sursei citate.