Ce soluție a găsit Politehnica din București pentru facturi mai mici la energie: ‘Reducem consumurile practic la zero’

de: Ana Chivu
25 10. 2022

Inovație pentru facturi mai mici la energie! Politehnica din București a găsit o soluție care să îi ajute pe români în aceste timpuri grele din punct de vedere financiar. Mai exact, specialiștii au propus un sistem hibrid cu două avantaje majore. ,,Reducem consumurile practic la zero’’, au subliniat aceștia. Sistemul se bazează pe energie solară și energie geotermală. Iată mai multe detalii despre acesta!

Inovație pentru facturi mai mici la energie: ce propune Politehnica București

Energia geotermală și cea solară ar putea fi soluția pentru încălzirea locuințelor pe viitor, susțin unii specialiști. Aceasta este descoperirea făcută la Politehnica din București și ar fi o soluție de mare ajutor în contextul crizei energetice și al creșterii tarifelor pentru încălzire.

Noua metodă vine cu două avantaje: produce căldură și reduce, în același timp, poluarea. Sistemul gândit acum este singura opțiune pentru o clădire din cadrul universității care nu poate fi alimentată din sistemul centralizat.

Directorul proiectului a dezvăluit că în sistem căldura produsă de pompele de căldură este stocată în rezervorul mare de 2.000 de litri. Tocmai de aici se folosește căldură pentru încălzirea clădirii care are 400 mp.

,,Ne-am gândit că cel mai profitabil ar fi să încălzim această clădire cu sistemul nou”

Constantin Ionescu, directorul proiectului: ,,În sistemul nostru căldura produsă de pompele de căldură este stocată aici în rezervorul ăsta mare, de 2.000 de litri, iar de aici folosim căldură pentru a încălzi această clădire care are 400 mp.”

Roxana Pătrașcu, de la Facultatea de Energetică Politehnica din București: ,,Această clădire se află situată la capătul unei bretele din sistemul de alimentare al UPB cu căldură. Acum 10 ani s-a alimentat această clădire cu o centrală termică, o centrală pe gaz. Deci cu un consum foarte mare de gaz, gaz plătit din banii UPB. Ne-am gândit că cel mai profitabil ar fi să încălzim această clădire cu sistemul nou”. (Sursa: digi24.ro)

,,Folosim doar energie curată și reducem costurile la zero”

Sistemul hibrid are la bază energia solară și energie geotermală și funcționează deja de 9 luni. Acesta produce căldură și răcoare fără să consume energie electrică din combustibili convenționali. Sistemul în cauză este un prototip care în acest moment așteaptă omologarea, dar are șanse foarte mari să devină o sursă alternativă pentru încălzire și pentru imobilele de locuit.

Mihnea Costoiu, rector la Politehnica din București: ,,Ceea ce este cel mai important în acest proiect este faptul că folosim doar energie curată și reducem consumurile practic la zero. L-am construit pentru a putea fi replicat, astfel încât autoritățile locale, asociațiile de proprietari, companiile să poată să folosească acest proiect.”