Ce site-uri rusești au spart hackerii de la Anonymous. Informațiile care au apărut în presa mondială

de: Anca Lupescu
28 02. 2022

Grupul Anonymous a revendicat creditul pentru piratarea bazei de date a Ministerului rus al Apărării și se crede că a piratat mai multe canale de televiziune de stat pentru a difuza conținut pro-Ucraina.
Fiecare dintre conflicte se desfășoară în umbră, dar în cazul invaziei Rusiei în Ucraina, grupul numit Anonymous este cel care a făcut cea mai publică declarație de război.

Anonymous se implică în războiul Rusia-Ucraina

Grupul a revendicat mai multe incidente cibernetice, inclusiv atacuri distribuite de negare a serviciului – în care un site devine inaccesibil prin bombardarea cu trafic – care au doborât site-uri guvernamentale și pe cel al Russia Today, serviciul de știri susținut de stat. Duminică după-amiază, site-urile oficiale ale Kremlinului și ale Ministerului Apărării erau încă inaccesibile.

Anonymous a declarat, de asemenea, că a spart baza de date a Ministerului Apărării, în timp ce duminică s-a afirmat că grupul a spart canalele televiziunii ruse de stat, postând conținut pro-Ucraina, inclusiv cântece patriotice și imagini de la invazie.

Printre țintele grupării din trecut s-au numărat CIA, Biserica Scientologică și Statul Islamic și, deși colectivul a stat deoparte după o serie de arestări în SUA la începutul anilor 2010, și-a reluat activitatea după uciderea lui George Floyd. Un fost membru al Anonymous a descris principiul său director ca fiind „anti-oprimarea”.

Russia Today a atribuit în mod deschis problemele de pe site-ul său web grupului Anonymous și a afirmat că atacurile au venit din SUA după ce grupul și-a publicat „declarația de război”.

Un purtător de cuvânt al postului a declarat: „După declarația Anonymous, site-urile web ale RT au devenit subiectul unor atacuri DDoS masive de la aproximativ 100 de milioane de dispozitive, majoritatea cu sediul în SUA”.

Activitatea cibernetică împotriva Ucrainei, oprită

În schimb, activitatea cibernetică împotriva Ucrainei a fost atenuată până în prezent, în ciuda previziunilor larg răspândite potrivit cărora un atac militar rusesc asupra țării ar fi avut urmări și digitale, scrie TheGuardian.

Site-urile web ucrainene au fost afectate de atacuri DDoS înaintea ofensivei, inclusiv Ministerul ucrainean al Apărării și PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, dar nu a existat nimic de amploarea asaltului NotPetya din 2017 – când un atac malware devastator atribuit Rusiei a distrus computere din Ucraina și din întreaga lume.

Ca și în cazul atacurilor revendicate de Anonymous, atacurile DDoS sunt concepute pentru a semăna confuzie și a afecta moralul, în timp ce programele malware pot provoca daune grave și ireparabile.

NotPetya, un așa-numit virus wiper care a fost introdus în software-ul de contabilitate fiscală utilizat de firmele ucrainene, dar care s-a răspândit în alte țări, a provocat pagube de 10 miliarde de dolari la nivel mondial prin criptarea permanentă a computerelor.