Ce semnificație are versul Florile dalbe din colindele românești. Ce simbolizează, de fapt

de: Andreea Vînătoru
15 12. 2023

În perioada sărbătorilor de iarnă, versul Florile dalbe se regăsește în colindele românești. În funcție de regiunile țării, acest versuri are diverse versiuni, iar unii români cred că florile dalbe din aceste cântece reprezintă florile de măr. Ce semnificație au, de fapt?

Florile dalbe, unul dintre cele mai vechi colinde strămoșești

An de an, în preajma Crăciunului şi a Anului Nou, expresia Florile dalbe de măr se regăsește în majoritatea colindelor românești. Se spune că aceste colinde semnifică bucuria sărbătorilor creștine, mai ales când primim copiii în pragul casei.

Istoricii susțin că aceste colinde au cunoscut o mare varietate tematică, izvorâtă dintr-un substrat arhetipal, combinate cu elemente de mitologie dacică, latină, balcanică, dar și creștină.

De aceea, frecvenţa versului Florile dalbe în colindele de Crăciun are legături ș cu anumite sărbători creștine mari. Spre exemplu, la Sărbătoarea Sfântului Andrei, credincioșii aduceau în casă crenguţe de măr, cireş, vişin, pe care le puneau în apă. Dacă ele înfloreau până la Crăciun, era semn bun, că anul care va veni va fi îmbelşugat.

Citește și: Ce înseamnă „Leru-i ler” din colindele româneşti. Originea expresiei, puţini români o ştiu  

Originea și semnificația acestui vers

Citește și: Amenda pe care o primesc colindătorii cu boxe. Bucureştiul, „sufocat” de acest obicei

Florile dalbe mai sunt legate și de obiceiul strămoșesc de a colinda cu crenguțe de măr împodobite cu funde. Pe vremuri, colindătorii primeau mere, nuci și colaci dulci. Mărul avea o semnificație mare iarna, când se sărbătorea Crăciunul și Nașterea Domnului. Se spune că acest fruct reprezenta tinerețe, sănătate, bucurie și prosperitate pentru anul cel nou.

În trecut marcau începuturile ciclului agricol

În urmă cu secole, Florile dalbe erau colinde precreștine, care se cântau la început de primăvară. Atunci, ele marcau un nou ciclu agricol: “Iată lumea că-nfloreste/ Florile dalbe/ Pământul că-ntinereste/ Florile dalbe/ Cânt prin luncă turturele/ Florile dalbe/ La fereastră rândunele/ Florile dalbe/ Ș-un porumb frumos, leit/ Florile dalbe,/ Despre apus a venit,/ Florile dalbe/ Floare dalbă a adus/ Florile dalbe./ Și la căpătâi s-au pus/ Florile dalbe./ El vă zice să trăiți/ Florile dalbe/ intru mulți ani fericiți/ Florile dalbe/ Și ca pomii să-nfloriți/ Florile dalbe/ Și ca ei să-mbătrâniți/ Florile dalbe” (“Poezii populare ale românilor”, adunate şi întocmite de Vasile Alecsandri).

La școală, elevii învață o versiune mai scurtă a acestui colind. Iată care este aceasta:

”Iată vin colindători,

Florile dalbe,
Noaptea pe la cântători,
Florile dalbe.

Și ei vin mereu, mereu,
Florile dalbe,
Și-l aduc pe Dumnezeu,
Florile dalbe.

Dumnezeu adevărat,
Florile dalbe,
Soare-n raze luminat.
Florile dalbe, Florile dalbe.”