Ce semnificație are, de fapt, duminica de Florii. Românii au uitat aceste detalii importante

de: Andreea Vînătoru
25 04. 2021

Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim se serbează întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște. Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 25 aprilie. Ca deobicei, românii respectă anumite tradiții și superstiții pentru a avea un an mai bun.

Duminica Floriilor semnifică una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Această sărbătoare datează încă din secolul al IV-lea, iar prima celebrare a avut loc la Ierusalim.

Ce obiceiuri și tradiții respectă românii în duminica de Florii

Creștinii care au ținut post până în ziua de Florii spun că dacă te speli pe cap în ziua de Florii, vei albi înainte de vreme. Însă dacă este necesar, obiceiul spune să folosești apă sfințită sau descântată, în loc de apă de la robinet.

Mai mult de atât, dacă o persoană primește Sfânta Împărtășanie în ziua de Florii, aceasta are mari șanse să îi fie îndeplinite toate dorințele în momentul în care se apropie de un preot.

În alte zone ale țării, precum Banat și Transilvania, tradițiile sunt total diferite. Fetelor nemăritate li se pune o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După ce soarele răsare, acestea sunt folosite în descântece de dragoste și de sănătate.

Tot în ziua de Florii, gospodinele trebuie să coacă plăcinte proaspete pe care le dau sărmanilor de pomană.

Gospodinele coc plăcinte proaspete pentru cei sărmani

Tot o superstiție legată de Florii este cum va fi vremea. Dacă vremea va fi frumoasă în duminica Floriilor, așa va fi și în ziua de Paște.

De exemplu, de Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

În ziua de Florii sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori, dar și derivate ale acestora: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Veronica, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.