Ce semnificație are anafura de Paște. Ce simbolizează, de fapt. Puțini români știu

de: Dana Cazacu
15 04. 2023

Anafura este pâinea sfințită pe care credincioșii o primesc la finalul slujbei și pe care o pot mânca doar dacă sunt nemâncați în acea zi. Și la finalul slujbei care are loc în Noaptea de Înviere se împarte anafură credincioșilor. Anafura din noapte de Înviere a luat denumirea de paști, în numele sărbătorii, ca o mărturie a jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos. Iată ce semnificație are anafura de Paște.

Ce semnificație are anafura de Paște

Anafura este pâinea sfântă folosită în timpul slujbei de Paște în Bisericile Ortodoxe și este considerată o reprezentare a trupului lui Isus Hristos. Semnificația anafurii este legată de Sfânta Împărtășanie, în care credincioșii primesc trupul și sângele lui Hristos prin consumarea pâinii și vinului consacrate. Anafura este considerată a fi simbolul comuniunii dintre Dumnezeu și oameni, iar consumarea sa este văzută ca o uniune spirituală cu Hristos și cu ceilalți membri ai comunității de credință.

În timpul slujbei de Înviere, preotul împarte anafura credincioșilor, spunând „Hristos a înviat!” și ei răspund „Adevărat a înviat!”. Acesta este un obicei simbol al Învierii lui Hristos și se aplică într-un moment de mare importanță pentru credință în ceea ce privește legătura cu Dumnezeu și cu comunitatea lor de credință.

De ce iau ortodocșii anafură

Ortodocșii iau anafura deoarece se spune că aceasta este trupul lui Isus Hristos și prin consumarea acestuia, ei primesc comuniunea cu Hristos și cu ceilalți membri ai Bisericii. În timpul Sfintei Liturghii, preotul ia pâinea și vinul, transformându-le în trupul și sângele lui Hristos, prin rugăciune și prin binecuvântarea Duhului Sfânt.

Pentru credincioși, consumarea anafurii este o formă de rugăciune și de comuniune spirituală cu Hristos și cu ceilalți membri ai comunității de credință. De asemenea, credincioșii cred că prin consumarea anafurii primesc iertarea păcatelor și mântuirea sufletului lor. Este important de menționat că anafura este oferită doar după ce s-au pregătit prin spovedanie și au primit binecuvântarea preotului. De asemenea, este necesar să se respecte regulile referitoare la post și abstinență înainte de a primi anafură.

Vezi și Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște. Ce spun preoții

Cum se sfințește anafura

Anafura sau pâinea sfântă este consacrată în timpul Sfintei Liturghii, prin rugăciune și binecuvântarea Duhului Sfânt de către preot. Iată pașii prin care se face consacrarea anafurii în Bisericile Ortodoxe.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, preotul pregătește pâinea specială (anafura) pentru a fi sfințită. Aceasta este de obicei o pâine rotundă, nedospită și fără sare, cunoscută sub denumirea de prescură. Preotul face o cruce cu un cuțit special pe partea de sus a pâinii și rostește rugăciuni de sfințire, cerând binecuvântarea Duhului Sfânt pentru transformarea pâinii în trupul lui Isus Hristos.

Citește și Cum se ține postul Paștelui corect, de fapt. Ritualul religios de care românii au cam uitat

Sfințirea anafurii

Preotul adaugă apă și vin în pâinea specială și amestecă bine, rugându-se și eliberând puterea transformatoare a Duhului Sfânt. În timpul sfințirii, preotul rostește rugăciuni speciale, cunoscute sub numele de „Rugăciunea de sfințire” și „Rugăciunea de pocăință”. Aceste rugăciuni includ invocarea Duhului Sfânt și binecuvântarea pâinii și a vinului pentru a fi transformate în trupul și sângele lui Isus Hristos.

La sfârșitul sfințirii, preotul împarte anafura în bucăți și le distribuie credincioșilor, spunând că acesta este „Trupul lui Hristos”. Este important să menționăm că acest proces de sfințire a anafurii este considerat un moment sfânt și solemn în cadrul Sfintei Liturghii și este un act deosebit de important în credința ortodoxă.

Anafura de Paște – semnificații