Ce semne arată că un copil poate avea autism. Un medic îi învață pe părinți la ce să fie atenți

de: Ana Chivu
20 04. 2022

Toți părinții trebuie să fie atenți la acest lucru la micuții lor! Ce semne arată că un copil poate avea autism? Un specialist vine cu detalii pentru toată lumea. Care sunt cauzele acestei tulburări și ce simptome fac diferența între comportamentul celor mici? ,,Cunoaştem că are o incidenţă foarte mare şi că există posibilitatea recuperării”, a subliniat expertul. În ce direcție trebuie să fie îndreptată atenția părinților?

Semne că un copil poate avea autism: ce spune un specialist?

Psihiatrul Ramona Gheorghe a venit cu detalii pe care toți părinții trebuie să le cunoască. Specialistul a vorbit despre cauzele autismului și simptomele care fac diferența pentru un copil, dar și cum poate un astfel de copil să ducă un stil de viață sănătos.

Cea din urmă a afirmat că autismul nu are o singură cauză, așa cum ar crede unii. Cele din prim-plan sunt cu siguranță genetice.

Ceea ce trebuie să știe toți oamenii care dau naștere unui copil cu o astfel de tulburare este că genetica nu înseamnă ereditare, astfel părinții nu sunt de vină pentru această incidență crescută.

„Autismul nu are o singură cauză. Cauzele în principal sunt genetice. Poate cel mai important de reţinut este că genetică nu înseamnă ereditate. Cu alte cuvinte, părinţii nu sunt de vină pentru această incidenţă crescută.

Nu cunoaştem cauza precisă, ci cunoaştem că are o incidenţă foarte mare şi că există posibilitatea recuperării”, a spus psihiatrul Ramona Gheorghe, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

,, Nu se ia şi nu se moare de la această afecţiune”

Semnele clare care pot fi observate imediat de cei din apropierea copiilor sunt vizibile la peste un an. Micuțul care are o astfel de tulburare nu privește pe cineva direct în ochi, nu răspunde atunci când își aude numele și este distras de multe ori în timpul unor activități normale.

,,Sunt câteva semne legate de comportamentul copiilor mici, adică, cei de peste un an. Copilul care nu te priveşte în ochi, nu răspunde atunci când îl strigi, cel care nu are atenţie împreună cu alţi copii sau nu îţi arată cu degetul, este un copil care poate fi în contextul unei suspiciuni de neurodezvoltare.

Privitul în ochii se întâmplă de foarte devreme. Între 6 luni şi un an, când copilul este conectat cu îngrijitorii săi, arată semnele reciprocităţii în comunicare.

Dacă o mamă vine şi spune că al ei copil nu o priveşte în ochii, deşi aceasta îl strigă, dar ea îl strigă şi se uită la ea şi o fixează, atunci acel copil nu suferă de autism. Deci, nu se ia şi nu se moare de la această afecţiune”, a mai declarat expertul.